Tekst & fotos: Emma-Sofie Gellin
For et stykke tid siden var jeg i Chapada Diamantina -– en velrenommeret og populær region samt nationalpark i delstaten Bahia i det nordøstlige Brasilien.
Områdets mange byer er alle omkranset af den mest betagende natur, der byder på rige muligheder for bjergvandring, udflugter til grotter, vandfald og et utal af naturbade i de rene floder. Efter at have tilbragt tid i delstatens hovedstad, Salvador, trængte jeg til ro og natur, og jeg besluttede derfor at besøge byen Vale do Capão. Og nu forstår jeg, hvorfor Chapada Diamantina anses for at være et must at besøge i Nordbrasilien. For aldrig har jeg i så høj grad oplevet natur, lokalsamfund og turisme gå op i så høj en enhed. At opleve den klimabevidsthed og kærlighed, som indbyggerne nærer til naturen, kan vi lære meget af i resten af verden.
Kreative sjæle, finurlige restauranter, dans og livemusik
I virkeligheden er Vale do Capão snarere en landsby end en egentlig by. De små gader er fyldt med finurlige restauranter med vegansk mad som standard. Caféerne er udsmykket med de smukkeste malede billeder både indvendigt og udvendigt, butikkerne fyldt med specialvarer, tøj og malerier, som alt sammen er skabt af byens mange kreative sjæle.
Landsbyens centrum er et brostensbelagt torv, som om aftenerne bliver stopfyldt af mennesker, der kommer langvejs fra for at høre livemusik og jamme rundt omkring de små barer. Om morgenen dufter der af friskbagt brød fra de mange morgenmadscaféer, men i løbet af dagen er byen stille, og størstedelen af butikkerne lukket, da det aktive publikum bruger dagtimerne på at bevæge sig op i bjergene.
At være i Vale do Capão hen over en weekend er noget for sig. Weekenden i Brasilien begynder som regel allerede torsdag, og derfra vil byen hver aften være livlig takket være hjemmelavet likør og forró-festivaler. Forró er en traditionel brasiliansk dans, hvor manden fører kvinden rundt, mens hofterne jonglerer i cirkler til lyden af et opmuntrende liveband. Så hold på hat og briller, hvis du bevæger dig ind på et af de lokale dansesteder, for du vil helt sikkert blive budt op til dans!
Torvemarked og traditionelle optog
Højdepunktet for mig var dog søndag morgen, da jeg bevægede mig ind på torvet, og så hvordan pladsen var blevet fyldt med boder af frugt og grønt, madmuttere og unge par, som stod klar med veganske specialiteter, som lige var taget ud af ovnen derhjemme. De mange kunstnere solgte alt fra smykker og hæklede toppe til malerier. Og trænger man til nyt tøj, er det bare at gå på jagt i de lokales egne klædeskabe, som findes på markedet såvel som i butikkerne.
Præcis klokken 12 starter det traditionelle Capoeiraoptog. Capoeira stammer fra den afro-brasilianske slavetid og er den dag i dag en populær kulturel tradition, som er en blanding af kamp, dans, musik og leg. Den er i sig selv underholdende på grund af de akrobatiske elementer, men adskiller sig fra andre kampe, da den altid akkompagneres af musik.
Tag med på et lift
Vale do Capão tiltrækker mange børnefamilier, og det forstår man godt, for ud over at vokse op i så smukke omgivelser med et så bæredygtigt fokus, er det en fredelig by.
Det forstod jeg allerede, da jeg ankom til mit hostel, som lå 30 minutters gang fra landsbyens centrum, og ejeren forklarede, at det altså her var helt normalt – og sikkert -– at takke ja, hvis forbipasserende scootere og biler tilbød et lift. For de lokale var det ren logik, at det ville være spild af brændstof at ringe efter en taxa, når nu hjulene allerede rullede i den rigtige retning. Og venligheden strækker sig langt videre end det, for uanset om man er på vej hen for at indtage sin morgenkaffe eller er på vandretur, hilser alle på hinanden. På den måde har byens indbyggere skabt et usædvanligt roligt og imødekommende miljø, og det mærkes tydeligt, at byen og naturen er noget, som man i er fælles om at pleje og vedligeholde.
Et mekka for naturelskere
Chapada Diamantina tiltrækker – måske af samme grund – som regel et mere roligt og naturelskende publikum. Oftest tager folk hertil for at vandre, hvad enten der bare er tale om en enkelt dag eller en 5-dages tur med en guide gennem skov, bjerge og morgenbadning i floden.
Har man en god stedsans, kan man sagtens tage på en endagstur uden guide. Men eftersom stierne ikke er afmærkede, ville jeg nok anbefale at booke en guide til de længere ture. En guidet tur er ikke specielt dyr, og med i pakken får man med garanti en topengageret guide, som med hyppige mellemrum vil gøre stop for at fortælle om de mange forskellige planter og træer. Og ligger der skrald på stierne, kan man være sikker på at den lokale guide samler det op og gemmer det i tasken, til vedkommende kommer hjem.
Verden over går diskussionen på, hvordan vi kan blive mere bæredygtige, og hvilke apps vi skal have for at få styr på affaldssortering.
Jeg ved godt, at man ikke kan sammenligne to så forskellige verdener, men Vale do Capão får virkelig alting til at fremstå enkelt og viser os, hvordan alt i sidste ende handler om engagement, bevidsthed og kærlighed til den natur, der hver dag holder os alle i live.