Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

Very important Traveler

Luksus Marokko

Nordafrikansk luksus - af den særdeles private slags

Flere og flere luksushoteller opruster i disse år med private villaer til alle dem, der har lyst til at bo langt væk fra de andre hotelgæster. Det gælder blandt andet La Mamounia, som har opført tre hemmelige huse gemt bag høje buske og træer.

Tekst: Pernille le Marc Foto: La Mamouni

Man kan ikke sige Marrakesh uden at sige La Mamounia. Dette legendariske luksushotel betragtes af mange som det afrikanske kontinents ’Grande Dame’, og selvom det ene femstjernede hotel efter det andet er skudt op i den marokkanske by inden for de seneste år, er der ingen af dem, der kan måle sig med La Mamounia.

Det var her Alfred Hitchcock optog en række scener til filmen The Man Who Knew Too Much, ligesom adskillige passager fra filmen Sex and The City fandt sted i hotellets kulisser. Orson Welles er kommet her, Ray Charles har lagt vejen forbi, og så nød ikke mindst Winston Churchill at tjekke ind her, hvilket han faktisk gjorde så ofte, at hotellet efterfølgende har opkaldt sin natbar efter ham.

Når den engelske premierminister kiggede forbi, brugte han meget af sin tid på at male, og det var netop fra sin suite på La Mamounia, at han malede Sunset Over The Atlas Mountains, som i 2008 blev solgt for 420.000 amerikanske dollar. La Mamounia er kort fortalt en sand legende og et must for enhver rejsende med hang til luksus.

Og til dem, der vil have lidt mere luksus end de andre gæster, gemmer hotellet på en helt særlig hemmelighed.

EN KONGELIG GAVE

I det 18. århundrede forærede Kong Mohammed Ben Abdellah sin søn, Prins Moulay Mamoun, en bryllupsgave af den grandiose slags. For at fejre sin søns bryllup fik Marokkos konge nemlig opført en syv hektar stor park beplantet med oliventræer, meterhøje palmer, velduftende rosenbuske og grønne appelsinplanter. Her kunne prinsen smide sig i græsset med sin kone og betragte de små svaler glide let hen over himlen. Nogle hundrede år senere var prinsen og hans kone for længst borte, men parken fremstod stadig så flot som altid, og i 1923 blev det derfor besluttet at opføre et luksushotel midt i hjertet af denne frodige plet. Som en hyldest til prinsen kaldte man hotellet ’La Mamounia’.

Der gik ikke lang tid, fra La Mamounia første gang slog dørene op, til det blev den helt store talk of town ikke bare i Marrakesh, men verden over. Luksushungrende globetrottere strømmede til for at opleve dette nye åndehul, der den dag i dag er kendt som det mest prestigfyldte hotel på det afrikanske kontinent. La Mamounia blev snart en sand klassiker for alle feinschmeckere på jagt efter det ypperste.

OMFATTENDE RENOVERING

Men som årene gik, satte tiden sine spor, og i 2007 måtte man sande, at hotellets art deco-møbler og leopardmønstrede gulvtæpper var gået af mode. Derfor indledte man en to år lang totalrenovering dirigeret af den franske designer Jacques Garcia, som efterlod sig en astronomisk regning på 177 millioner amerikanske dollar. Det halvpebrede ansigtsløft har imidlertid tilladt La Mamounia at høste priser som Best Resort, Hotel of the Year og Best Hotel Spa in The World.

Hotellets tidligere lidt kitschede udtryk er blevet erstattet af underspillet loungeæstetik, alt sammen udført i marokkansk stil med moderne accenter. I lobbyen er safranfarvede tæpper bredt ud over det skinnende italienske marmorgulv, mens marokkanske lanterner i grafiske mønstre lyser de lange korridorer op. Væggene er dækkede med traditionelle, håndlavede zellij-fliser, og overalt går Jacques Garcias varme røde signaturfarve igen. Selvom det meste af interiøret er udskiftet, er det sket i respekt for den marokkanske tradition, og alt lige fra de buede dørkarme til mønstrene i træloftet er håndlavet efter traditionelle teknikker. I hotellets lounge har man sågar bevaret det loftsmaleri, der blev lavet af den franske kunstner Louis Majorelle, da paladset åbnede i 1923.

Hvem drømmer ikke om at blive behandlet som en rockstjerne på sin rejse? At få lov til alt det, som de andre ikke får lov til. At åbne de døre, der må åbnes af ’VIP’s only’. Er man villig til at betale lidt ekstra, kan rockstjernedrømmen blive til virkelighed. En række hoteller i verden har nemlig helt særlige tilbud til de særligt udvalgte, og i denne serie besøger vi nogle af hotellerne som VIPs.

røde signaturfarve igen. Selvom det meste af interiøret er udskiftet, er det sket i respekt for den marokkanske tradition, og alt lige fra de buede dørkarme til mønstrene i træloftet er håndlavet efter traditionelle teknikker. I hotellets lounge har man sågar bevaret det loftsmaleri, der blev lavet af den franske kunstner Louis Majorelle, da paladset åbnede i 1923.

I LY FOR PAPARAZZIEN

La Mamounia råder over 136 værelser og 71 suiter. Og så de tre luksusvillaer, eller riader i lokal jargon, som er opført i hjertet af hotellets have. Riaderne er særdeles private og er omgivet af høje træer og buske, hvilket gør, at de ikke er synlige for de øvrige hotelgæster. De fungerer som private hjem med femstjernet hotelservice og stilles til rådighed til dem, der er villige til at betale lidt mere end alle andre: For 12.000 euro pr. nat har gæsterne deres eget eksklusive refugium helt for sig selv. De tre riader er hver især 700 kvadratmeter store og råder alle sammen over private swimmingpools. Hver enkelt riade kan tage imod op til seks personer og er udstyret med tre suiter, tre badeværelser, to stuer, en atriumgård samt en tagterrasse.

Lejer du en riad, får du ikke bare tag over hovedet og en seng at sove i. Du får også en privat buttler, som har til opgave at opfylde alle de ønsker, du måtte have. Han sørger for, at der hele tiden står friske drinkkevarer på køl, at frugtskålene er fyldte, og at kagebordet bugner. Om morgenen brygger han din kaffe og henter dagens avis, på den anden side af middag disker han op med friske salater, og om aftenen mikser han din yndlingscocktail. Han regulerer klimaanlægget, støver af, redder sengene og skifter håndklæderne ud – alt sammen uden, at nogen lægger mærke til det. Han ved, hvad god service er, for kun butlere med minimum 30 års erfaring får lov at opvarte riadernes gæster. Når du lejer en riad, følger der også en privat chauffør med, som kører dig til og fra lufthavnen i Daimler, Jaguar eller Range Rover, som naturligvis altid står til rådighed, hvis du skal køres et smut ind til byen. Chaufføren henter og bringer dig via din private indkørsel, så du slipper for at gå op til hotellets lobby hver gang, du skal nogen steder – en feature, som især velhavende kendte på desperat jagt efter intimitet er særdeles glade for. Og ikke så få kendisser har opholdt sig i de private riader. Blandt andre har Elton John og Nicole Kidman lagt vejen forbi.

1001 NATS EVENTYR

Riaderne kombinerer moderne bekvemmeligheder med autentisk marokkansk levevis. Lofterne i stuerne er håndmalede efter den gamle marokkanske zouak-teknik udført af ti håndværkere fra Fez, der tilsammen har brugt 30-45 dage på hvert loft. Skulpturelle ornamenterer skåret ind i træpanelerne, væggene er beklædt med mosaik, og gulvene er belagt med italiensk marmor. Træder du udenfor, mødes du af en behagelig duft af appelsinblomster og lyden af rislende vand fra de mauriske vandfontæner. Hen på eftermiddagen kan du nyde en myntete i skyggen af et palmetræ, og om aftenen kan du sætte dig til bords på patioen og nyde en veltilberedt lammeskulder serveret med couscous og tagine. Det er ganske enkelt 1001 nats eventyr for fuld udblæsning, og det bedste af det hele er, at du har det hele for dig selv.

En anden mulighed for dem, der ønsker at være i fred, er selvfølgelig at privatisere hele hotellet, ligesom et russisk par gjorde, da de for år tilbage valgte at holde deres bryllupsfest på La Mamounia. Parret bookede samtlige 207 værelser og suiter, så de var sikre på ikke at skulle dele med andre. Om du vælger denne løsning eller ’nøjes’ med at leje en privat riad, er op til dig, men sikkert er det i hvert fald, at du kan få det lige, som du vil have det som VIP traveler.

FAKTA

Hjemmeside: www.mamounia.com

Telefon: 00212 524 388 600

AdresseAvenue Bab Jdid, Marrakesh 40040, Marokko

Priser fra 5.500,- pr. nat I dobbeltværelse til 32.500,- i en privat Riad