Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

Verdens bedste hotel spa

Kropslig forkælelse hos Chanel

Da det legendariske Hotel Ritz i Paris genåbnede efter fire års renovering, blev dørene samtidig slået op til en helt ny spa. Og det er ikke en hvilken som helst spa, det er verdens første og eneste spa, der er signeret Chanel. 

Tekst Pernille Le Marc Foto Chanel

Intet er overladt til tilfældighederne på Hotel Ritz. Og det er bestemt heller ikke tilfældigt, at hotellets nye spa er blevet betroet til selveste Chanel. Det er en stille hyldest til modedronningen Gabrielle Chanel, som boede på hotellet i en længere periode i 1930erne. Suiten, som hun boede i, eksisterer stadig og går under navnet Coco Chanel Suiten. Den ligger på 2. etage med udsigt over Place Vendôme og optager hele 188 kvadratmeter. I hotellets underetage ligger den nyligt indviede spa, som jeg med spænding har set frem til at teste på egen krop. 

Emmer af Chanel

Det er modehuset Chanel, der har stået for alle valg i forbindelse med opførelsen af spaen – lige fra den behagelige beige farve på væggene, som er en direkte reference til kosmetikserien Les Beiges, til morgenkåberne der er udtænkt som eksklusive haute couture-frakker med høj krave og tætsiddende silhuet. Alt er nøje overvejet ud fra ønsket om at skabe et gennemført univers i Chanels ånd. Selv duftesansen stimuleres af en behagelig aroma, der leder tankerne hen på parfumen, Coco Mademoiselle.

Spaens behandlere har ligeledes alle sammen været igennem et internt uddannelsesforløb hos Chanel. Derfor kender de Chanels kollektioner af cremer og makeup udenad, og kan fortælle ganske detaljeret om hvert enkelt produkt. De ved, hvad de forskellige produkter gør godt for, og de kan med sikker hånd udvælge præcis de produkter, der passer til den enkelte klient. For Chanel er ikke bare et modehus, det er også en kosmetikekspert som i samarbejde med et forskerhold har udviklet en utrolig bred vifte af lotions, rensevæsker, masker, øjencremer og olier.

Ikoniske kabinenumre

Jeg har selv booket tid til spaens mest efterspurgte behandling, Le Grand Soin – så efterspurgt endda, at jeg har ventet i hele tre måneder på at komme til.

Det drejer sig om en behandling på 120 minutter, som omfatter både kroppen og ansigtet. Ved min ankomst blive jeg bedt om at udfylde et elektronisk spørgeskema angående mine daglige skønhedsritualer samt eventuelle allergier eller følsomme områder, der skal tages hensyn til. Dernæst går turen ind i omklædningsrummet, hvor jeg får lov at trække i badekåbe og tøfler, inden jeg ledes hen til den kabine, hvor min behandling skal foregå. Spaen råder over i alt syv kabiner, og hver kabine bærer et nummer med særlig betydning for brandet Chanel: Kabine nummer fem er en reference til den ikoniske parfume Chanel N° 5, kabine nummer 19 har fået sit nummer fra parfumen Chanel N° 19, ligesom kabine nummer 22 henviser til parfumen Chanel N° 22. Jeg har fået kabine nummer 5.

Behandlingen starter med en ’feel good cocktail’ af æblejuice, nøddeolie og kanel samt en lang snak om mine behov og ønsker. Behandleren stiller spørgsmål som ”hvordan forkæler du dig selv?”, ”føler du dig stresset?”, ”dyrker du regelmæssig motion?” og ”spiser du balanceret?” for derved at spore sig ind på, præcis hvad jeg ønsker at opnå med min behandling. Jeg fortæller hende, at med to småbørn, som vågner tidligt, som skal løftes ind og ud af deres seng, som skal klædes på og klædes af, som skal have bad og mad, går jeg rundt med konstante spændinger i skuldrene og træt mine. Hun kigger på mig med et stort smil og siger: ”jeg ved lige, hvad du har brug for”. Fuld af forventninger lægger jeg mig straks til rette på den opvarmede massagebriks og trækker det silkebløde tæppe af træfibre hen over mig. 

Mirakelkur

Min behandler dæmper belysningen og beder mig lukke øjnene. En behagelig zen-musik fylder rummet og hjælper mig med at køre helt ned i fri gear. Med sin blide stemme beder behandleren mig om at tænke på et sted, der emmer af ro. Et sted, der får mig til at slappe af og glemme alt om hverdagens hast og jag og børnenes råb og skrig. Billederne af en stor solplet på en grøn eng med blødt græs toner frem bagved mine øjenlåg. Med faste tag begynder behandleren af blødgøre mine muskler ved at klemme om mine skuldre, mine arme, mine hænder, mine ben og mine fødder. Derved hjælper hun mig med at løsne op, så jeg for alvor kan give slip og overgive mig til velværen. Det er en teknik, der kaldes fasciaterapi, og som hovedsageligt praktiseres af fysioterapeuter med henblik på at løsne op i de bindevæv, der dækker kroppens muskler, og som er årsagen til spændinger. En teknik, som genskaber balancen i kroppen og øger energien.

Min behandler fortsætter op til mit ansigt, som hun renser, masserer, fugter og peeler med en kemisk peeling, der skal virke i 10 minutter, inden den renses af. Til sidst lægger hun en kollagenmaske, og mens den får lov at trænge ind, lader hun sine hænder glide ned til mine skuldre for at løsne op i dem. Under hendes faste tag, døser jeg lige så stille hen i en skøn søvn. Da jeg vågner igen, er de to timer allerede gået og hele herligeden er overstået. Jeg strækker mig og kommer langsomt til mig selv igen. Jeg bliver gerne liggende lidt endnu under det lune tæpper, men min tid er udløbet, og da behandleren lokker med en detox-juice ved kanten af spaens store swimmingpool, kommer jeg hurtigt ud af fjerene.

Min juice består af agurk, selleri, fennikel, persille, rødbede og citron samt en teskefuld Aloe Vera-saft. Det hele glider ned uden problemer, og jeg bilder mig ind, at jeg med det samme kan mærke, hvordan det renser min krop fra top til tå. Mens jeg drikker min juice, nyder jeg udsigten til swimmingpoolen og til det høje loft, der er malet som en lyseblå himmel med hvide vattede skyer. Men tiden er kommet til at hænge badekåben tilbage og trække i tøjet, så jeg går mod udgangen, hvor den venlige receptionist overrækker mig en pakke med små cremer, som min behandler har udvalgt nøje til mig. Så kan forkælelsen fortsætte derhjemme. 

En ener

Priserne ligger i den høje ende (Le Grand Soin koster 530 euro), men det skræmmer ikke klienterne væk, og spaen er således fuldt booket flere måneder forud. Det er blandt andre hotellets gæster, der booker tider, men også spaturister, der flyver til Paris fra lande som Rusland, Japan, USA og Italien udelukkende for at blive forkælet et par timer i Chanels nye spa og derefter flyve hjem igen. For spaen er den eneste af sin slags i hele verden, og de allermest entusiastiske spagængere er klar til at rejse langt for at opleve den. 

 

FAKTA

Chanel Spa

Adresse: Ritz Hotel, 15 place Vendôme, Paris

Tilbyder: behandlinger for mænd og kvinder, kropsbehandlinger og make-up.

Priser: fra 70 til 720 euro (fra 20 minutters make-up til tre timers ’Le Grand Soin’-behandling)

 

Gabrielle Bonheur Chanel

Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel (født 19. August 1883, død 10. Januar 1971) var en fransk modeskaber og grundlægger af modehuset Chanel. Hun er særligt kendt for parfumen « Chanel No. 5" og den kjole, der den dag i dag indgår i mange kvinders garderobe: "Den lille sorte", en elegant knækort kjole i sort stof.

Coco Chanels moderne filosofi, mandeinspirerede kreationer og stræben efter at gøre tøjet bekvemt placerer hende som en af de vigtigste skikkelser i 1900-tallets modehistorie.

Under II Verdenskrig arbejdede Chanel som tysk spion.

I 1945 flyttede Chanel til Schweiz og vendte først tilbage til Paris i 1954 for at genoptage sit arbejde inden for modeverdenen. Hendes nye kollektion havde ikke så meget succes hos pariserne, da hendes fraternisering med den tyske besættelsesmagt ikke var glemt.

Anderledes positiv var modtagelsen hos briterne og amerikanerne, der blev hendes store marked på det tidspunkt.

Da hun døde på Hotel Ritz i 1971, havde hun boet der i 30 år.