Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

Vale do Capão – Brasiliens bæredygtige frontløber

Tekst & fotos: Emma-Sofie Gellin

For et stykke tid siden var jeg i Chapada Diamantina -– en velrenommeret og populær region samt nationalpark i delstaten Bahia i det nordøstlige Brasilien.

Områdets mange byer er alle omkranset af den mest betagende natur, der byder på rige muligheder for bjergvandring, udflugter til grotter, vandfald og et utal af naturbade i de rene floder. Efter at have tilbragt tid i delstatens hovedstad, Salvador, trængte jeg til ro og natur, og jeg besluttede derfor at besøge byen Vale do Capão. Og nu forstår jeg, hvorfor Chapada Diamantina anses for at være et must at besøge i Nordbrasilien. For aldrig har jeg i så høj grad oplevet natur, lokalsamfund og turisme gå op i så høj en enhed. At opleve den klimabevidsthed og kærlighed, som indbyggerne nærer til naturen, kan vi lære meget af i resten af verden. 

Kreative sjæle, finurlige restauranter, dans og livemusik

I virkeligheden er Vale do Capão snarere en landsby end en egentlig by. De små gader er fyldt med finurlige restauranter med vegansk mad som standard. Caféerne er udsmykket med de smukkeste malede billeder både indvendigt og udvendigt, butikkerne fyldt med specialvarer, tøj og malerier, som alt sammen er skabt af byens mange kreative sjæle.

Landsbyens centrum er et brostensbelagt torv, som om aftenerne bliver stopfyldt af mennesker, der kommer langvejs fra for at høre livemusik og jamme rundt omkring de små barer. Om morgenen dufter der af friskbagt brød fra de mange morgenmadscaféer, men i løbet af dagen er byen stille, og størstedelen af butikkerne lukket, da det aktive publikum bruger dagtimerne på at bevæge sig op i bjergene.

At være i Vale do Capão hen over en weekend er noget for sig. Weekenden i Brasilien begynder som regel allerede torsdag, og derfra vil byen hver aften være livlig takket være hjemmelavet likør og forró-festivaler. Forró er en traditionel brasiliansk dans, hvor manden fører kvinden rundt, mens hofterne jonglerer i cirkler til lyden af et opmuntrende liveband. Så hold på hat og briller, hvis du bevæger dig ind på et af de lokale dansesteder, for du vil helt sikkert blive budt op til dans! 

Torvemarked og traditionelle optog

Højdepunktet for mig var dog søndag morgen, da jeg bevægede mig ind på torvet, og så hvordan pladsen var blevet fyldt med boder af frugt og grønt, madmuttere og unge par, som stod klar med veganske specialiteter, som lige var taget ud af ovnen derhjemme. De mange kunstnere solgte alt fra smykker og hæklede toppe til malerier. Og trænger man til nyt tøj, er det bare at gå på jagt i de lokales egne klædeskabe, som findes på markedet såvel som i butikkerne.

Præcis klokken 12 starter det traditionelle Capoeiraoptog. Capoeira stammer fra den afro-brasilianske slavetid og er den dag i dag en populær kulturel tradition, som er en blanding af kamp, dans, musik og leg. Den er i sig selv underholdende på grund af de akrobatiske elementer, men adskiller sig fra andre kampe, da den altid akkompagneres af musik. 

Tag med på et lift

Vale do Capão tiltrækker mange børnefamilier, og det forstår man godt, for ud over at vokse op i så smukke omgivelser med et så bæredygtigt fokus, er det en fredelig by.

Det forstod jeg allerede, da jeg ankom til mit hostel, som lå 30 minutters gang fra landsbyens centrum, og ejeren forklarede, at det altså her var helt normalt – og sikkert -– at takke ja, hvis forbipasserende scootere og biler tilbød et lift. For de lokale var det ren logik, at det ville være spild af brændstof at ringe efter en taxa, når nu hjulene allerede rullede i den rigtige retning. Og venligheden strækker sig langt videre end det, for uanset om man er på vej hen for at indtage sin morgenkaffe eller er på vandretur, hilser alle på hinanden. På den måde har byens indbyggere skabt et usædvanligt roligt og imødekommende miljø, og det mærkes tydeligt, at byen og naturen er noget, som man i er fælles om at pleje og vedligeholde. 

Et mekka for naturelskere

Chapada Diamantina tiltrækker – måske af samme grund – som regel et mere roligt og naturelskende publikum. Oftest tager folk hertil for at vandre, hvad enten der bare er tale om en enkelt dag eller en 5-dages tur med en guide gennem skov, bjerge og morgenbadning i floden. 

Har man en god stedsans, kan man sagtens tage på en endagstur uden guide. Men eftersom stierne ikke er afmærkede, ville jeg nok anbefale at booke en guide til de længere ture. En guidet tur er ikke specielt dyr, og med i pakken får man med garanti en topengageret guide, som med hyppige mellemrum vil gøre stop for at fortælle om de mange forskellige planter og træer. Og ligger der skrald på stierne, kan man være sikker på at den lokale guide samler det op og gemmer det i tasken, til vedkommende kommer hjem. 

Verden over går diskussionen på, hvordan vi kan blive mere bæredygtige, og hvilke apps vi skal have for at få styr på affaldssortering.

Jeg ved godt, at man ikke kan sammenligne to så forskellige verdener, men Vale do Capão får virkelig alting til at fremstå enkelt og viser os, hvordan alt i sidste ende handler om engagement, bevidsthed og kærlighed til den natur, der hver dag holder os alle i live. 

Faktaboks

Rejsen dertil
Vale do Capão er en del af nationalparken Chapada Diamantina, som ligger i delstaten Bahia. Der er ikke offentlig transport direkte til Vale do Capão, så man må i stedet tage til byen Palmeiras, hvorfra der to gange om dagen kører vans til og fra Vale do Capão. Turen fra Bahias hovedstad, Salvador, til Palmeiras tager omtrent 6 timer. Derfra tager turen i van cirka en time, og koster cirka 30 kroner. Billetter kan købes på stedet eller bestilles online. 

Lençóis – en omvej værd 
Fra Palmeiras går der hver dag busser til Lençóis, som er en naboby til Vale do Capão. Turen i bus tager kun en time og koster 20 kroner. Lençóis er noget større end Vale do Capão, og her er der utal af turistbureauer, som sælger ture til grotter og vandfald. Byen er i sig selv historisk med mange monumenter og muligheder for guidede ture. Gaderne i Lençóis skiller sig ud med sine mange farverige huse, som ligger klos op ad hinanden. Om aftenen summer gaderne af liv, og fra de utallige restauranter lyder tonerne af livemusik. 

Anbefaling
Har man god tid kan det anbefales at leje en bil og opleve mere af nationalparken Chapada Diamantina. For de vandreglade er der her uendelige muligheder for at opleve smukke vandfald, grotter og betagende bjerge. Det bør også overvejes at leje en bil, hvis man vil besøge flere byer i regionen, for de mest populære udflugter er dyre, hvis de bookes gennem et turistbureau. 

Den ultimative vandreoplevelse
Hvad der er kendt for at være Chapada Diamantinas ultimative vandreoplevelse og en af verdens mest naturskønne trekkings er ’Vale do Pati’. Her vil man fulgt af en guide opleve naturen og livet i bjergene intenst og helt tæt på, når man i løbet af 3 - 5 dage bevæger sig 1.000 meter op i bjergene. Man overnatter hos de lokale, og her er der hverken mobilsignal eller internet. Til gengæld deles der rundhåndet ud af et hav af historier fra bjergfolkets simple liv. 

Steder at spise
Skal smagsløgene sættes på prøve på finurlige restauranter, er Vale do Capão stedet. For her tilføres selv kendte retter altid et lille twist.

Normalt er Brasilien ikke kendt for at lave pizza. Deres toppingudvalg er mildest talt kaotisk, og hertil kommer, at enhver brasilianer topper pizzaen op med bjerge af mayonnaise og ketchup. Men har man lyst til en god og lidt anderledes pizza, er Pizza do Vale et besøg værd: Her er der kun to valgmuligheder, nemlig ”sød” eller ”salt” pizza, og den traditionelle ketchup-/mayonnaisetube vil være udskiftet med stedets hjemmelavede chilihonning, som er et stort hit. 

Green serverer de lækreste plantebaserede burgere, tilvirket med kærlighed og sjæl af lokale råvarer og hold jer ikke tilbage for at prøve en af stedets søde specialiteter, der ikke alene er veganske men også gluten- og laktosefri. Naturligvis med en skøn kop kaffe til.

Nutrir Café er et must at besøge. Ikke kun fordi de laver den lækreste morgenmad i form af bagværk og eksotiske udgaver af den traditionelle couscous og tapioca, men også fordi stedet er ualmindelig yndigt. Tag plads ved et vinduesbord indenfor eller i solen foran caféen og oplev byen vågne op, når de mange vandreglade gæster begiver sig afsted på dagens udflugt.