Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

USA´s ukendte nationalpark

I løbet af de sidste mange år har den voldsomme vækst i parkbesøg i USA ofte betydet kamp mod trafikpropper, sikring af reservationsbilletter og tidsbestemte adgangstilladelser, endeløse parkeringssøgninger og fyldte campingpladser.

Tekst; Christian Adamsen Fotos; NPS

I 2023 havde National Park Service 325 millioner gæster. Den mest besøgte var Great Smoky Mountains Nationalparken, der ligger på grænsen mellem Tennessee og North Carolina havde i 2023 13,29 millioner besøgende. 

Men på Amerikansk Samoa møder du næsten ingen andre besøgende.

Den mindste

Siden etableringen i 1988 er National Park of American Samoa fortsat en af ​​de mindst besøgte parker i USA. I 2023 havde den kun 12.135 besøgende, svarende til cirka 33 gæster om dagen. 

Faktisk er den eneste nationalpark med færre besøgende Gates of the Arctic, en afsidesliggende nationalpark i Alaskas vildmark uden veje, stier eller campingpladser, der havde 11.045 gæster i 2023. 

Men selvom kun få rejsende kommer til Amerikansk Samoa, er deres nationalpark uendeligt fascinerende, uanset om du vandrer gennem tropisk regnskov eller snorkler i de 16 km2 af parken, der ligger under vandet og så har de en historie og kultur, som virkelig adskiller parken fra andre nationalparker i USA.

Lokal stolthed

De lokale er stolte over nationalparkens status, som er unik ved, at den blev dannet gennem en jordejerskabsaftale, hvor regeringen i 1993 indgik en jordlejekontrakt (i stedet for direkte ejerskab) med samoanske landsbyer. Det gjorde man for at sikre amerikanske samoaners fælles traditioner og sikre deres ejerskab over jorden, samtidig med at det har givet ressourcer til at beskytte det pulserende økosystem af tropiske regnskove, koralrev og dyreliv.

Fem uforglemmelige oplevelser:

• Pola Island Trail: En let 1 km. sti kulminerer ved en naturskøn strand, hvor man kan nyde den fantastisk udsigt over Pola Island, et af de primære steder for rugende havfugle på Tutuila.

• Mount 'Alava Trail: Denne 11 km. rundtur på Tutuila Island tager dig op ad en højderyg gennem regnskoven til en panoramaudsigt over Pago Pago Havn. Med sine 491 meter er Alava-bjerget øens højeste top.

• Tuafanua Trail: Denne korte, men udfordrende 2 km. vandring på Tutuila Island fører dig gennem tæt regnskov med en chance for at se farverige fugle og eremitkrebs. Vandrere bliver belønnet med udsigt over kysten og en afsondret strand efter at have tacklet sektioner med stiger.

• Tisa's Barefoot Bar Samoan Fest: Kl. 19:00 hver onsdag, kan du opleve forberedelsen af ​​en traditionel Umu-fest, en samoansk madlavningsstil i en varm, overjordisk stenovn, og derefter samles man om et fællesbord med andre rejsende og hører om Fa'asamoa, den samoanske livsstil.

• Snorkel på Ofu Island: Koralrevene, der omgiver Ofu Island vrimler med liv, og byder på et kalejdoskop af farver og den bedste snorkling i Amerikansk Samoa kun en kort bådtur fra kysten.

 

FAKTA

Amerikansk Samoa er det eneste beboede amerikanske territorium syd for ækvator.

 

Det officielle navn er: Territoriet Amerikansk Samoa.

Amerikansk Samoa består af den østligste del af øgruppen Samoa i Polynesien omkring halvvejs mellem New Zealand og Hawaii. Territoriet er et selvstyrende område under USA.

Hovedstad: Pago Pago

Indbyggertal: 44.300

Sprog: Samoansk og Engelsk

Areal: 199 km2 (lidt mindre end Møn)