Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

Behagelig voksenferie

Efteråret har meldt sin komme med genstridig regn og blæst, og mørket har lagt sig som en tung dyne over land og by. Det er på tide at stikke af på en charterferie for voksne

Tekst: Line Jerichow Foto: Christian Adamsen

Væggene i det smukke tyrkiske bad er dekoreret med de flotteste klinker, der er holdt i hvide, mørkeblå og turkise farver. I midten af det højloftede rum er der placeret en gigantisk marmorblok i ét stykke. Rummet er perfekt tempereret, man får lige lidt sved på panden, sådan som det hører sig til i et tyrkisk bad.

Selve afvaskningen og peelingen foregår i et andet og mere neutralt rum. Fra gulv til loft er der lysegrå marmor og afvaskningsblokkene er ligeledes af lysegrå marmor.

Behandlingen er hård, hamphandsken, som bruges til at fjerne de døde hudceller med, er voldsom rug og det føles som om, det ikke kun er døde hudceller, men også lidt af overhuden og underhuden der skrubbes væk.

Afvaskningen er af en hel anden og meget mere behagelig oplevelse. Et stykke egyptisk bomuldsklæde dyppes i sæbevand, og herefter skummes det ud over en. I sæbevandet er der en smule eukalyptus, hvilket gør oplevelsen til en meget ren en af slagsen. Vælger man den helt store spa-tur, afsluttes det tyrkiske bad af med en times fuld kropsmassage. Massagepigerne er fra Bali, og de kan deres kram. Massagen er ikke for blød og ej heller for hård. Der masseres ikke for lang eller for kort tid på samme punkt. Det er ren nydelse og velvære.

Man skulle ikke tro, man var på et charterhotel, men det er lige præcis, hvad vi er. Vi er taget til Side i Tyrkiet sammen med TUI. Vi bor på Blue Barut Andiz, der er et firestjernet hotel, som ligger ned til havet.

Børn ingen adgang

Hotel Blue Barut Andiz, hvor der ingen børnepool er, er et hotel for voksne, og der er ingen adgang for personer under 16 år. Det er det modne publikum på den gode side af 60+, som slår sine folder her. I højsæson er gæsterne dog noget yngre.

Rundt om poolen er der en masse liggestole, og man ligger tæt. Har man behov for lidt mere privatliv, findes muligheden på hotellets tag. Med kun få solsenge får man heroppe en god del privatliv. I forlængelse af solsengsområdet oppe på taget, er der en bar, samt borde og stole, hvor man kan sidde og nyde sin drink med udsigt til havet.

Hotellet er all inclusive-princippet, hvor både buffetmåltider, tyrkisk á la carte-middag, drikkevarer, bagværk og mellemmåltider indgår.

Og maden er virkelig god. Udvalget er enormt, hvad enten man vælger at gå i krig med salatbaren, ostebordet, de varme retter eller det overdådige dessertbord. Tre gange om dagen diskes der op med en varieret, frisklavet og velsmagende buffet.

Baren har alt, hvad ganen måtte behage, og inden aftenmåltiderne indfinder de fleste af gæsterne sig i dette område for at få en lille drink før – og også gerne efter – middagen.

Populære Side

Efter timer i spaen, er det tid til at krabbe sig ud af hotellet og se lidt på omgivelserne.

Side er en meget hyggelig lille autentisk tyrkisk kystby. Selve hovedgaden er proppet med tingeltangelbutikker og mennesker, men går man ned i sidegaderne og langs vandet, er stemningen meget mere rolig, og de små restauranter og cafeer er charmerende med en betagende smuk udsigt til havet og bjergene i det fjerne.

Som så mange andre steder i Tyrkiet var romerne også et smut forbi Side. Det milde klima har heldigvis passet rigtig godt på romernes bygningsværker. Ved og omkring Sides bymidte finder man ruiner, og nogle af dem er meget velbevarede som for eksempel det store amfiteater med plads til 19.000 gæster eller de romerske bade, som man blandt andet finder på Sides museum. Ude ved kysten står resterne af det græske Apollo-tempel, og over hovedindgangen til templet kan man stadig se udsmykningen af Medusas hoved.

På må og få langs kysten 

Bliver det for meget med al ’turisthalløjet’, er det en god idé at leje en bil. De tyrkiske landeveje og skiltningen på dem er i top. Bjergene ligger blot en halv time inde i landet, og naturen er smuk med vandfald, kæmpe dæmninger, skov, klipper og hyggelige bjerglandsbyer. 

Vi sætter kursen på må og få uden den store skelen til landkort og kører en times tid i retning mod Alanya langs kysten. På et tidspunkt passerer vi store bananplantager og beslutter os for at dreje til venstre ind i landet. Den ene hyggelige lille landsby afløses af den næste. Vi stopper i en landsby på størrelse med Alslev i Sydvestjylland og beslutter os for at undersøge den nærmere. Vi parkerer og finder blandt andet et par butikker som sælger skindtøj. En sælger er hurtigt på pletten og bestiller straks to kopper te til os. Vi får en sludder om alt og ingenting, mens vi drikker vores te og køber at par ganske gode læderbælter for blot 30 kroner stykket.

Klip, massage og te

Ved siden af skindtøjsbutikken ligger en frisør. Her er det kun mænd, der kan blive klippet, men kvinder må godt kigge på. Jeg bestiller en herreklipning og får at vide, at jeg kan komme til om en halv time. I mellemtiden slentrer vi rundt på landsbyens hovedstrøg, som er cirka 150 meter langt. Vi finder en butik, som sælger håndlavede sengelinned og puder. Butikken bestyres af to kvinder, som selv syer alle de tekstiler, der er til salg i butikken. De er ikke vant til turister, taler ikke engelsk og tager kun imod kontanter. Men man kommer langt med fagter og gestus, og vi får forklaret, at vi gerne vil købe de håndsyede puder, vi har set i vinduet. Prisen er 40 kroner for dem begge to, hvilket man knap nok kan købe posen, som de bliver pakket pænt ind i, for i Danmark. De to kvinder sætter en stor ære i deres arbejde og synes, at det er vanvittigt morsomt, at der står to turister i deres butik, så for en gangs skyld prutter vi ikke engang om prisen, men tager det hele som en god oplevelse. Tilbage hos frisøren står en ung knægt på knap 20 år klar. Han står i lære hos den ældre frisør, der er ved at være færdig med at klippe en af stamkunderne og nu går i gang med en ret så hårdhændet rygmassage. Kunden stønner under behandlingen, men nyder hvert et sekund. Efter massagen tilbydes han en stol og en kop te, så han lige kan komme til hægterne. Klipningen af Travel by Nomas udsendte er minutiøs og præcis. Afslutningsvis klippes hår i ører og næse, og til sidst gås alt efter med en gammeldags skraber. Skulle der være et enkelt hår som formaster sig til at stritte lidt, bliver toppen af det barberet af, så alt sidder lige i skabet. Til sidst tilbyder han mig også massagen, men efter at have været ørenvidne til naboens trængsler, takker jeg pænt nej tak – men ja tak til en kop velsmagende te. Prisen for klipningen endte på 40 kroner alt inklusiv, og jeg har sjældent set en flottere herreklipning.

 

FAKTA

Vi rejste med Tui.

Priser fra 6.500,- pr. person ved to personer.

Læs mere ved at klikke HER

DET SKAL DU KØBE

Tekstiler, tekstiler og atter tekstiler. Men hold øje med kvaliteten, som er svingende.

DET SKAL DU SPISE

Friskfanget fisk kommer du ikke uden om, men overalt finder du gadesælgere, som presser juice ud af granatæbler. Det er sundt, friskt og billigt. Er den lidt for stærk, så bed om en half & half, så blander de den op med appelsinjuice. 

DET SKAL DU SE

Museet i Side by giver et godt indblik i, hvordan romerne levede. Det koster 10 Lira at komme ind, og de tager kun mod kontanter.   

Manavgat-vandfaldet er rigtig fint, men det tager dig ikke meget mere end 20 minutter at undersøge det, med mindre du tager en bådtur på floden. Fortsæt hellere mod Green Canyon (det hedder den), hvor der er rig mulighed for hiking og tag et godt kik på den imposante 185 meter høje Oymapinar-dæmning.

Husk også markedsdagen hver lørdag ved den store moské i Side.

DET SKAL DU PRØVE

Hvis du har lejet en bil, så kør til en af de små landbyer i nærheden og gå ind til frisøren. Her kan man tale om all inclusive, for en klipning foregår ikke kun på toppen af hovedet, men også i ører og næse og sluttes gerne af med en gang rygmassage og en kop te. Prisen ligger på cirka 40 kroner.