Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

The Royal Scotsman

Skotland rundt i rullende luksushotel

Tekst og foto: Christina Alfthan

The Royal Scotsman, der kører i Skotland, er et søstertog til Orient Expressen. Det har samme gamle stil og klasse, men det er meget mere komfortabelt. Vi var på en fire dages rundtur fra Edinburgh, der var spækket med smukke landskaber, fine udflugter, skøn mad og vin og en privat kupe med stuepige.

Jeg har altid drømt om at sidde i en spisevogn ved et veldækket bord, med hvid dug, dejlig vin, god mad og en smuk udsigt. Lad mig straks slå fast: Det er mega dyrt. Selv når man finder et godt tilbud, er det dyrt. Men afsted kom vi, og det var virkelig en unik oplevelse.

Selv når der ikke skete noget, var bare det at sidde i toget en kæmpe oplevelse. Det var som at rejse tilbage i tiden på første klasse, hvor alt det praktiske er noget, andre klarer uden at genere dig med kedelige detaljer, og hvor penge aldrig kommer på tale. Der lå bare friske aviser hver morgen, man fik ægget serveret præcis, som man ønskede det uden at behøve at gentage ordren hver morgen - og min Kir Royale var præcis i den dosering, jeg bad om første gang. Genialt. Og når vi steg ud af toget, ventede vores private bus og tog os på små ture.

Privat sovekupe med bad 

Da vi gik ned langs toget talte vi ni togvogne, hvilket kan være svært at begribe, da der kun er plads til 36 passagerer. Men private sovekupeer, salonvogn, personalevogn, to spisevogne og et stort køkken fylder naturligvis. Vi blev budt velkommen og fulgt ned i den elegante salonvogn, der er møbleret med bløde sofaer, lænestole, bar og åben balkon bagtil, som fungerer som rygebalkon og udkigspost.

 

Mens vi fik serveret en velkomstdrink, blev bagagen bragt om bord, og toget satte i gang. Og så sad vi der og kikkede og ventede på, at der skulle ske noget. Men hurtigt indser man, at der intet skal ske resten af dagen. Øvelsen er at sidde og nyde udsigten og betjeningen. Sceneriet ruller forbi vinduerne, kun afbrudt af tjenere, der jævnligt kommer forbi og spørger, hvad man ønsker eller oplyser, at der nu er afternoon tea og kager. Sådan går tiden indtil aftensmaden, som man naturligvis klæder om til.

Lady Clare Russell, der tog imod, da vi besøgte slottet Ballindalloch. Bemærk ligheden med Hyacinth Bucket fra ’Fint skal det være’.

På The Royal Scotsman er selve togrejsen mindst lige så vigtigt som de mange små byer, der besøges undervejs - og toget kører slet ikke om natten. Her står det parkeret på en afsidesliggende perron, så man kan få sin nattesøvn i ro og mag uden at gå glip af noget. 

 

Røverhistorier og dans på perronen

Et par aftener var der dog lidt speciel underholdning. To spillemænd på sækkepibe og violin kom på besøg og spillede lokale folkeviser, sang og fortalte røverhistorier på en gennemført skotsk dialekt. Det var helt hyggeligt, men bagefter blev det alvor. For så rykkede de ud på perronen, hvor der var undervisning i skotske folkedanse. Heldigvis holdt toget langt væk fra almindelige tog, for det var et noget surrealistisk syn at se småberusede turister i kilt og smoking danse rundt. Men sjovt - vi så det nemlig indefra med en gintonic.  

 

Sejlture og slotsbesøg

Den første dag lavede vi intet, men de efterfølgende dage stoppede toget en eller to gange. Hvert stop med et imponerende udbud af ture og aktiviteter for enhver smag. Vi var forbi et whiskydestilleri, på en sejltur på en sø og på slotsbesøg. Vi kunne komme på fluefiskeri, spille golf, prøve lerdueskydning eller bare tage en lang vandretur.

 

Fluefiskeri for begyndere

En tur vi bestemt ikke ville gå glip af, var fluefiskeri. Vi blev transporteret til Rothiemurchus Estate, et enormt privat landområde, hvor der lå et lille jagtslot. En pædagogisk instruktør forklarede kort om fluefiskeri og så gik vi ellers ned til floden, hvor vi kunne se de fede laks hoppe i det brusende vand. Desværre imponerede vi ikke laksene. Men sjovt var det.

FAKTA

Skotland på 4 nætter

Vi rejste fra Edinburgh via Aberdeen til Keith, hvor toget overnattede. Næsten morgen fortsatte vi til Plockton og Kyle of Lochalsh, hvor vi overnattede med udsigt til en sø og Skotlands mest berømte slotsruin Eilean Donan castle. Næste dag kørte vi til Inverness, turens smukkeste strækning og overnattede i Boat of Garten. Næste dag kørte vi til Dundee og overnattede, og den femte dag trillede vi ind på Edinburgh central Station klokken 09.46.

Toget kører kun i Skotland i perioden fra maj til oktober.  Man kan vælge mellem forskellige ruter. Alle ture starter og slutter i Edinburgh. Prisen inkluderer al mad og drikke og ture undervejs. Listepriserne starter ved ca. 9.900 kr. pro persona per dag, og der er mange gode tilbud, hvor man kan købe en tur på tre nætter og få den sidste gratis. Tjek tider og priser på www.KrydsTog.dk

Man kan chartre hele toget til private arrangementer. Kort efter vores rejse var der fx en fransk familie, der havde chartret hele toget i fire dage til en familiefest.