Hop ned til hovedindholdet

Destination: Norden

Svalbard - Gletsjer safari

MUST TRY Norge / Svalbard

Oplev en brægende gletsjer

Tekst & foto: Christian Adamsen

Vi sætter et par venner af i en øde bugt, sammen med deres slædehund. Hunden er allerede i gang med at lede efter isbjørne endnu inden den er i land, mens dens mennesker aflaster drikkevand, brænde, fiskestænger og geværer, men ingen fødevarer.

”De næste 48 timer lever vi af det vi fanger”, siger de med samme naturlighed, som jeg siger ”på beløbet” i mit lokale supermarked. 

Vi fortsætter mod dagens mål, gletsjeren, i den store gummibåd. Vores guide stopper motoren i behørig afstand.  Vi sidder et øjeblik og lader stilheden og naturens storhed indtræffe.

Guiden uddeler frokosten som består af varm mad!

Kaffe eller varm solbærdrik. Efter tre timers iskold sejlads fra Longyear byen er alt som er varmt mere end velkomment.

Vi spiser 100 meter fra en brægende gletsjer og sipper til den glohede kaffe i civiliseret og andægtighed tavshed.

En bragende lyd som flere knirkende geværskud sætter ind og bryder den næsten meditative stilhed. Gletsjeren bræger en klump is. Guiden starter stille og roligt motoren og vender speedbåden stik mod de bølger som han ved vil komme, som resultat af gletsjerens brægen.

Vi bliver ved gletsjeren endnu en halv time, da en af deltagerne spørger om det er muligt at være tilbage i Longyear byen lidt tidligere end klokken 20.00, da hun gerne vil shoppe inden butikkerne lukker. 

”Intet problem” svarer vores guide og giver den total gas på vej hjem, mens han behændigt svinger speedbåden gennem klumper af is.

 

Turen dertil

Denne rejse var en del af en længere rejse med Hurtigruten.

Læs mere her: https://www.hurtigruten.com