Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

MUST SEE Thailand

Kinnaree og skoven, hvor jomfruer vokser på træerne

Mange har forsøgt at finde den magiske skov, hvor jomfruerne gror, men uden held.

 

Tekst & foto af Anders Stoustrup

 

Mellem funklende templer, mægtige dæmoner og farvestrålende guldmalerier i hjertet af Bangkoks Grand Palace står statuen af en smuk skabning. Hun er halvt kvinde med ben som en fugl og en lang pjusket hale. Ansigtet er roligt, og hænderne er foldet foran overkroppen i den traditionelle thailandske hilsen. Kroppen er delvist dækket af en overdådig dragt, og på hovedet bærer hun en gylden hat, smykket med ædelstene.

Der er noget dragende over hende, og de fleste forbipasserende kan ikke lade være med at stoppe op og fotografere hende. Faktisk er den smukke, forgyldte figur sandsynligvis en af de mest fotograferede statuer i hele Grand Palace. Men hvem er hun, og hvor kommer hun fra?

Den smukke skabning er en kinnaree. Hun er ét blandt mange mytiske væsener, der ifølge thailandsk mytologi lever i den legendariske skov Himaphan for foden af det hellige bjerg Mount Meru. Det siges, at hun har en vidunderlig sangstemme, og at hun ynder at danse med yndefulde skridt mellem skovens træer.

 

Himaphan er naturligvis ikke nogen helt almindelig skov. Det er en magisk skov fyldt med fantastiske fabeldyr og magiske træer. Som eksempelvis de 12 nariphon-træer, der ifølge legenderne blev til for at beskytte den barmhjertige prins Vessantara og hans familie. Det siges, at Vessantaras kone yndede at indsamle frugter i skoven. Men hun var altid i fare for at blive overfaldet af skovens eneboere, der havde opnået magtfulde kræfter gennem meditation. Derfor skabte guden Indra nariphon-træerne, hvis frugter var levende, skønne, unge jomfruer. Hver gang Vessantaras kone begav sig ind i skoven, begyndte træerne at blomstre. Det kunne eneboerne ikke stå for, så de ’plukkede’ jomfruerne og tog dem med hjem til deres hule. Her elskede de med dem, hvorefter de faldt i søvn i fire måneder og mistede deres magiske kræfter. Efter Vessantara og hans familie døde, begyndte træerne at blomstre hver dag, og det gør de ifølge legenderne stadig den dag i dag.

Mange har naturligvis forsøgt at finde den magiske skov, hvor jomfruer vokser på træerne, og kinnarees skønne sang fylder luften. Men endnu har ingen haft heldet med sig. Så for nu må vi nøjes med at beundre statuen af kinnareen i Grand Palace og se vægmalerier af nariphon-træerne i templet Wat Chang Taem i hjertet af Chiang Mais gamle bydel.