Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

Antwerpen - Centralstation

MUST SEE Antwerpen

Lidt af alt og summen af mere…

Tekst: Christian Adamsen

Små 50 km fra Belgiens hovedstad Bruxelles, ligger Belgiens andenstørste by Antwerpen med ca. en ½ million indbyggere. Antwerpen hører til den flamske del af Belgien og har Holland i sin baghave. Byen er også en af de 10 største havnebyer i verden, hvilket giver en god forklaring på, at der er over 100 forskellige nationaliteter samlet i Antwerpen.

Om man flyver til Antwerpen eller Bruxelles kommer ud på et, men fra lufthavnen er det et must at ankomme til byen med tog, da Antwerpen har en af de smukkeste tog stationer i verden, og stationen giver den rejsende en velkomst til byen som får en til at føle at her er der virkelig noget at opleve.

Den gamle Antwerpen Central station blev tegnet af den Belgiske arkitekt Louis Delacenserie i årene 1895 til 1905 og han hentede sin inspiration dels fra Pantheon i Rom men også fra Centralstationen i Luzern.

Stationen er et sært miks af gammelt og moderne arkitektur og funktionalitet. Fra den gamle hovedbygning som har en smuk udformet kuppel på imponerende 75 meter og vægge og søjler af marmor med bladgulds belagte udskæringer, sænker stationen sig ned i et fire etagers dybt mørke. Togene fra diverse Europæiske lande ankommer her og opstigningen fra dybet opleves nærmest som en arkitektonisk åbenbaring oppe i ankomsthallen.

Man kan hurtigt opdele de rejsende i to kategorier; dem som har været her før og som bare skal videre og så dem der er på stationen for første gang, og som står med nakken godt tilbage og med måbende blik, ligesom artiklens forfatter.

Fakta

Adresse

Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen, Belgien

Arkitekt: Louis Delacenserie

Bygningsstil: Art Nouveau Architecture

Åbnede: 11. august 1905

Spor: 14