Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

Moderne luksus på togrejsen

Hvis du ønsker service og komfort i særklasse på togrejsen, byder en håndfuld almindelige, moderne tog rundt om i Europa på eksklusive oplevelser på et niveau over den almindelige første klasse.

Af Jesper Rovsing Olsen

Kunne du tænke dig et nattog med en ægte dobbeltseng? Adgang til en privat cocktailbar kun for dig og de få andre passagerer i togvognen? En seks-retters gourmet-frokost serveret efter alle kunstens regler ved dit togsæde? Eller et lædersæde så lækkert og med så meget plads omkring sig, at det mere ligner business class på vej over Atlanten?

Sidst vi tjekkede, finder du ingen af delene i et IC4 på vej mod Fredericia. Men de findes, og ikke kun på restaurerede udgaver af svundne tiders luksustog som Royal Scotsman og Venice-Simplon Orient-Express. Forstår du at lede de rigtige steder, byder en håndfuld almindelige, top-moderne tog rundt om i Europa på komfort og service i særklasse.

Vi præsenterer fem moderne luksusoplevelser med almindelige tog der er i normal, daglig drift rundt om i Europa. 

Italiensk forkælelse

Executive Class på Italiens Frecciarossa højhastighedstog

For ti år siden fik Italiens statslige jernbaner en alvorlig konkurrent til sine højhastighedstog da et privat start-up trængte sig ind på skinnerne med strømlinede tog iklædt Ferrari-dybrød lakering. Konkurrencen har siden fået togpriserne i Italien til at styrtdykke til et niveau som selv lavprisflyene har svært ved at matche. Mere uventet har det også tvunget statsejede Trenitalia i offensiven i sådan en grad, at det i dag er her, at man finder den lækreste togvogn på et højhastighedstog i hele Europa.

En steward byder dig velkommen når du stiger om bord på Executive Class på et Frecciarossa tog (´den røde pil’) og træder ind i et lille himmelrige på skinner.

 Executive Class er niveauet over første klasse, hvad du ikke er i tvivl om når du går gennem kabinen til dit sæde. Ud over et eksklusivt mødelokale er her kun plads til ti voluminøse, cognac-brune lædersæder, som hver især troner i ensom majestæt på hver side af den brede midtergang. Det kan bedst sammenlignes med en business class kabine på et interkontinentalt fly.

Stewarden følger med på hele rejsen og er dedikeret til de ti passagerer. Efter en velkomstdrink serverer han en udmærket tre-retters frokost og god italiensk vin ved sædet. Bagefter kan du læne sædet tilbage og strække dig godt ud, for der er oceaner af plads foran dig. 

 I modsætning til geografisk fedladne lande som Tyskland og Frankrig, har Italien en slank og langstrakt krop som en supermodel, og det betyder, at blot en enkelt højhastighedsbane på rygraden af landet er i stand til at forbinde en perlerække af skønne byer som Venedig, Milano, Bologna, Firenze, Rom og Napoli.

Gourmet-oplevelse i højderne

Excellence Class på Schweiz’ Glacier Express

Glacier Express er næppe Alpernes flotteste panoramabane – den titel fortjener nok Bernina Expressen – men det er utvivlsomt den mest luksuriøse. Det er rigtig godt på anden klasse, fremragende på første klasse – og helt vildt på niveauet over første klasse, Excellence Class.

Glacier Express er et ikonisk tog, som i årtier har tilbagelagt rejsen fra Zermatt ved Matterhorns fod til St Moritz, og undervejs passeret 2000 meter høje bjergpas, forceret stejle stigninger, krydset utallige broer og viadukter, og kørt igennem den spektakulære Rhin-kløft. Velbeslåede turister fra USA, Japan og Kina er blandt dem, som flokkes til den otte timer lange dagsrejse, og det har skabt basis for service og komfort på øverste hylde.

Excellence Class har blot plads til ti par, som sidder som på en eksklusiv restaurant, overfor hinanden i hver sit brede sæde med en solid bordplade mellem sig. Det er nødvendigt, for over de kommende timer vil to tjenere og en seks-retters frokostmenu med tilhørende vine gøre deres ypperste for at konkurrere med udsigten. Serveringen er strakt ud, så måltidet dækker det meste af rejsen: Champagne og en delikat amuse bouche lige efter afgangen fra Zermatt, suppe kunstfærdigt serveret nede i Rhone-dalen, hovedretten på vej op mod det højeste pas, desserten gennem Rhin-kløften, og chokolade undervejs over den ikoniske Landwassser-viadukt. 

Imens kan man nyde udsigten gennem de enorme panorama-vinduer, og hvis man kommer i tvivl om, hvilket landskab man passerer forbi, er det blot at række ud efter ens personlige iPad, som altid viser ruten og fortæller om sceneriet lige nu. 

Det er en fin feature, men den kan ikke måle sig med togvognens pièce de résistance: En privat cocktailbar, udelukkende for de tyve passagerer på Excellence Class, placeret i sin egen lille lounge i den ene ende af vognen.

TGV’er i særklasse

Premium første klasse på TGV Lyria og Thalys til Paris

Udfordringen ved at planlægge en togrejse i Europa er, at der er mange ting i togverdenen, som giver absolut ingen logisk mening. Og helt i toppen af denne liste er det besynderlige faktum, at hvis du gerne vil prøve et højhastighedstog med en god frokost undervejs, skal du til Tyskland snarere end Frankrig. For i gastronomiens hjemland er der ikke plads til en spisevogn på et TGV tog, men blot en kiosk med et par sløje sandwich. 

Heldigvis findes der et par undtagelser til denne franske tristesse, nemlig på de internationale TGV’er til Schweiz og Benelux, som er udstyret med ganske fremragende premium første klasser med ekstra service. Det gør TGV Lyria (fra Paris til Zurich, Geneve og Lausanne) og Thalys (fra Paris til Bruxelles, Amsterdam og Køln) til nogle af de fineste oplevelser, du kan få med 300 km/t i Europa.

Sæderne er de samme som på den almindelige første klasse, men undervejs får du serveret et godt måltid og et glas vin. Især på TGV Lyria er man ganske ambitiøse og har hyret en Michelinstjerne-kok til at udvikle en særlig menu, der er en fusion af franske og schweiziske specialiteter. Efter frokosten eller middagen er der fri bar.

Som et ekstra kulinarisk prik over i’et kan et besøg på Le Train Bleu på Gare de Lyon anbefales før eller efter en rejse med TGV Lyria. De overdådige saloner er generelt anerkendt som verdens smukkeste banegårds-restaurant, og hvis ikke du har tid til hverken hummer, tartar eller souffle, er en cocktail i baren også nok til at indsnuse stemningen.

High society

Eurostar med VIP-service fra London

Når du booker billet til Business Premiere klassen på Eurostar toget fra London til Paris, Bruxelles eller Amsterdam, følger der loungeadgang med, og i modsætning til andre lounges på europæiske banegårde er Business Premiere loungerne i Paris og London rigtig fine. I Paris finder du fx en cocktailbar, og i løbet af dagen serveres kanapeer. Det hæver lige hele oplevelsen en ekstra tand.

Men hvis du virkelig vil rejse med toget fra London i absolut fineste stil, kan du gøre det endnu bedre end via loungen. I stedet indkvarterer du dig på det femstjernede St. Pancras Renaissance Hotel, der ligger i samme bygning som den internationale banegård, og du sørger for at det er i en af suiterne i hotellets eksklusive Chambers Wing.

Denne fløj kommer nemlig med hotellets Eurostar VIP Service. Når du er klar til at rejse fra hotellet og London, sørger en bell boy for bagagen og eskorterer dig fra hotellet gennem en VIP-udgang direkte til perronen med dit ventende Eurostar, og får dig og baggagen på plads i togvognen.

Når togvognen er Eurostars Business Premiere, som er niveauet over den almindelige første klasse, bliver du budt velkommen med et glas champagne, og mens toget nærmer sig tunnelen under Kanalen, får du serveret en tre-retters frokost med vin. Bagefter kommer personalet med en avec til kaffen. 

Eurostar og Benelux-togselskabet Thalys er i øvrigt ved at gennemføre en fusion, og det har givet fornyet næring til gamle drømme om direkte tog fra London til bl.a. tyske byer som Køln, hvilket vil rykke London en god bid tættere på for danske rejsende. 

Dobbeltseng til Skotland

Caledonian Sleeper fra London

For nylig tog Silver Tray det drastiske skridt at droppe samtlige nattog på det europæiske kontinent fra sit program, selv om rejsebureauet fortsat oplevede en enorm efterspørgsel efter dem. Problemet var, at nok drømmer danskerne atter om den magelige og romantiske rejse gennem natten og Europa, men nattogene lever for sjældent op til drømmen. Der er nemlig ikke bygget et nyt nattog de sidste 30 år, og materiellet har efterhånden svært ved at skjule sin alder. 

Næste generation af nattog skulle gerne begynde at komme på skinnerne i 2023, men indtil da har Silver Tray kun fundet et enkelt tog ude i Europa, som kan leve op til bureauets visioner om togrejser i særklasse. 

Det er til gengæld også en ganske særlig rejse. Caledonian Sleeper afgår hver aften fra Londons Euston banegård. Nattoget består faktisk af to forskellige tog. Den sene afgang kører til Edinburgh, men det er aftenens tidligere afgang mod Fort William højt mod nord i det skotske højland som er den virkelige perle.

Uanset nattens destination træder man ombord i en sovevogn, hvor den dyreste deluxe-kupe byder på en unik feature i et almindeligt europæisk nattog: En ægte dobbeltseng. Hvor alle andre sovevogn-kupéer har køjesenge, der skal slås ned, byder den såkaldte Caledonian Double kupé på en permanent dobbeltseng. Her er også et lille privat toilet og bad.

Som gæst i en Caledonian Double kupé anses man som VIP-passager hvilket giver prioriteret adgang til togets lounge og natrestaurant med skotske specialiteter.

Man skal dog ikke blive i loungen med dens fyldige drinkskort med skotsk whisky for længe ud på natten, for næste morgen venter turens højdepunkt når toget efter at have passeret Glasgow kører ind på the West Highland Line gennem højlandet, en af Europas mest spektakulære panoramabaner med udsigt over golde bjerge, vildtstrakte heder og dybe dale. 

Fakta

Silver Tray har flere rejser, som inkluderer de ovennævnte rejser.

Frecciarossa

Executive Class på Frecciarossa højhastighedstoget, bl.a. fra Venedig til Amalfikysten via Firenze koster 22.500 kr. for otte nætter per person i delt dobbeltværelse.

Glacier Express

F.eks. Alpernes Højdepunkter, 12 nætter fra 25.500 kr. per person i delt dobbeltværelse. Opgradering fra første klasse til Excellence Class koster omkring 3.000 kr.

TGV Lyria

Du kan opleve Business Premiere på TGV Lyria fra Paris til Rom, 8 nætter fra 24.500 kr. per person i delt dobbeltværelse.

Eurostar

Fra Amsterdam til London via Paris. 7 nætter fra 19.500 kr. per person i delt dobbeltværelse. Det femstjernede hotel og VIP-servicen koster ekstra.

Caledonian Sleeper

Caledonian Sleeper fra London og rundt i Skotlands Highland. 12 nætter fra 24.500 kr. per person i delt dobbeltværelse.                 

Kontakt Silver Tray for mere info på silvertray.dk eller telefon 3164 5200