Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

Kap Verde Ø-liv

I jagten på nye solrige vinterdestinationer har flere store rejsebureauer fået øjnene op for øgruppen Kap Verde, der ligger ud for Afrikas vestkyst. Adskillige store hoteller skyder op på to af øerne, men landet er endnu dejligt uspoleret og autentisk.

Tekst og foto: Jesper Møller

Den kridhvide strand strækker sig, så langt øjet rækker. Et enkelt andet par kan skimtes ude i horisonten, men ellers har vi stranden helt for os selv. Og dog. For over os svæver enkelte havfugle, og i sandet sidder krabberne nysgerrigt og betragter os, inden de hastigt piler ned i deres huller, når vi kommer tæt på.

Vi befinder os i den afrikanske østat Kap Verde, nærmere bestemt på Santa Monica-stranden på øen Boavista. Stranden er 18 kilometer lang og helt øde, og selv om et hotel er under opførelse i den ene ende, er dette stadig virkeliggørelsen af den drøm om en uendelig lang og uspoleret tropestrand, som mange af os sikkert nærer.

Den uspolerede strand med et hotel på vej er et godt billede af Kap Verdes position set i turistsammenhæng. Omverdenen er således for alvor begyndt at få øjnene op for landets potentiale som turistdestination, som skyldes flere forhold.

Dels har landet et forrygende klima med dagstemperaturer på 20-30 grader året rundt samt masser af sol, og dels er her roligt og fredeligt med yderst begrænset kriminalitet. Nok så vigtigt er her plads, så det ikke er noget problem at finde steder at opføre nye store hotelresorts.

Behagelige ferieøer

Ud af øgruppens ti beboede øer er det de to nordøstligste, Boavista og Sal, der er blevet spottet. Længst fremme i den sammenhæng er Sal, hvorimod Boavista stadig er relativt uopdyrket land i turistsammenhæng. Det samme gælder de øvrige øer, og bortset fra den sydlige del af Sal er Kap Verde stadig en fuldstændig uspoleret og autentisk destination.

På begge øer finder man de lange skønne strande med det lyse sand, som ifølge de lokale kommer fra det afrikanske fastland i form af gigantiske sandstorme, der blæser sand hertil helt fra Sahara. Sal og Boavista er da også øgruppens to østligste øer, der ligger tættest på det afrikanske fastland. Boavista  ligger bare 450 kilometer ud for Afrikas vestkyst på højde med Senegal.

Sal er på størrelse med Møn, mens Boavista er en smule større end Bornholm. Begge øer rummer få, men interessante seværdigheder, og en dagsudflugt er på begge øer nok til at se højdepunkterne. Undervejs skal man være opmærksom på, at vejkvaliteten bestemt ikke er i top alle steder, så transporten flere steder foregår ad temmelig bumpede veje.

Når man er rundt på øerne, fornemmer man hurtigt den afslappede atmosfære, der hersker overalt. Her har de lokale god tid, og ting tager den tid, som de tager – hvilket bestemt ikke altid er hurtigt. Til gengæld hersker der ingen stress og jag, og Boavistas motto er da også ’no stress’.

De lokale på øerne er dog så småt ved at vænne sig til turister, og i stedet for et venligt smil og ægte nysgerrighed bliver man på de to ferieøer flere steder mødt af en fremstrakt hånd og et krav om en euro, såfremt man ønsker at fotografere en lokal. Det er dog ofte værd at betale, da de lokale generelt går i meget farvestrålende og festligt tøj. Og har man først betalt, får man som regel et smil med.

Det ægte Kap Verde

Øerne på Kap Verde er meget forskellige, og vil man have et fyldestgørende billede af østaten, bør man besøge mere end Sal eller Boavista. Den ubetinget mest spændende ø i denne sammenhæng er hovedøen Santiago. Her oplever man et meget eksotisk og farverigt stykke Afrika, der i langt højere grad repræsenterer ’det ægte’ Kap Verde.

Hvor man på de mere polerede øer godt for en stund kan glemme, at man befinder sig i Afrika, sker det ikke på den helt anderledes og eksotiske Santiago. Gør for eksempel som de lokale og tag på marked. Det er stadig de lokales primære sted at købe ind. 

På madmarkederne handles kød, fisk samt ikke mindst frugt og grønt på kryds og tværs, og omgivelserne er hektiske og farverige. Nogle af varerne kender man fra egne breddegrader, mens andre er helt ukendte.

Ganske eksotisk er også de markeder, der afholdes i en række af byerne på øen – primært en gang om ugen. Det foregår som regel under åben himmel, hvor de handlende ofte blot lægger deres varer direkte på brostenene. Herfra sælges tøj, sko, møbler, velduftende krydderier og meget andet godt. Der er mennesker overalt, og de lokale kvinder bærer deres varer på hovedet, mens det intense folkeliv giver masser    af stemning og lokalkolorit.

Naturen på Santiago er helt anderledes frodig end på Sal og Boavista. Den indre del af øen er ganske grøn, og her dyrkes et utal af eksotiske afgrøder så som papaya, bananer, guava og sukkerrør, ligesom høje slanke kokospalmer dominerer landskabet. Vejene er væsentligt bedre end på Sal og Boavista, så det er intet problem at køre rundt på øen, hvor der kommer ganske få turister.

Man finder også flere historiske seværdigheder på hovedøen. Dels flotte gamle portugisiske kolonibygninger fra dengang, øerne var under portugisisk flag, i hovedstaden Praia, og dels det store fort i den tidligere hovedstad Ribeira Grande, der sammen med resten af den gamle bydel er optaget på Unescos verdensarvsliste.

Santiago ligger kun en halv times flyvning væk fra både Sal og Boavista, og turen foregår i små indenrigsfly til yderst beskedne priser. Santiago er således et perfekt udflugtsmål, idet den ikke er større, end at den kan opleves på en dag eller to med en enkelt overnatning undervejs.

Andre spændende øer

Såfremt tiden tillader det, er der andre spændende og autentiske øer at besøge ud over Santiago. Er man til smuk natur, kan især Santo Antão anbefales. Det er den nordvestligste af øerne, og den kaldes også for ”mini-Madeira” på grund af sit kuperede og billedskønne landskab.

Santo Antão er især populær blandt vandrere, men adgangen til øen besværliggøres af, at den ikke har en lufthavn. Man skal således først flyve til naboøen São Vicente og derfra med en færge, der ofte vipper betragteligt.

En anden spændende ø er Fogo. Det skyldes ikke mindst den 2.829 meter høje vulkan Pico de Fogo, der dominerer øen og er Kap Verdes højeste punkt. Fogo betyder ild på portugisisk, og vulkanen var da også en gang aktiv, om end det ikke længere er tilfældet.

Med skønne kilometerlange sandstrande, vulkaner, smuk natur og en farverig befolkning er Kap Verde sammenlagt en særdeles interessant feriedestination, som bestemt fortjener at blive besøgt.

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA

Kap Verde

Kap Verde blev opdaget af portugiserne tilbage i år 1460, hvor et skib med opdagelsesrejsende anløb Santiago. Øgruppen var i århundreder en portugisisk koloni, hvor blandt andet politiske fanger og de værste kriminelle fra Portugal sad indespærret.

Kolonitiden varede frem til 1975, hvor Kap Verde – eller Cabo Verde som øerne kaldes på portugisisk – blev en republik. Landet blev herefter styret af det samme politiske parti, som sad ved magten i den ligeledes tidligere portugisiske koloni på fastlandet, Guinea-Bissau. Det varede i seks år, inden Kap Verde i 1981 for alvor blev en uafhængig republik.

Areal: Kap Verde består af ti beboede øer, hvoraf Santiago er den største. Landets areal udgør tilsammen et areal på 4.033 kvadratkilometer – hvilket er en tredjedel større end Fyn.

Indbyggerantal: Antallet af indbyggere kendes ikke nøjagtigt men ligger et sted mellem 500.000 og 600.000.

Sprog: Portugisisk er det officielle sprog på Kap Verde, men hovedparten af de lokale taler kreolsk indbyrdes. På hoteller og restauranter bliver der talt engelsk, hvorimod langt de fleste lokale uden for turistsektoren ikke taler engelsk.

Levestandard: Sammenlignet med Danmark er levestandarden lav på Kap Verde, men samtidig er republikken et af de rigeste afrikanske lande. Man ser da heller ingen åbenlys armod, ligesom tiggere er et yderst sjældent syn.

Klima: Vejret på Kap Verde er meget konstant med dagstemperaturer på 20-30 grader året rundt. Det er en smule varmere i andet halvår fra juli til december. Der falder mest regn i perioden fra august til oktober, om end det sammenlignet med Danmark er beskedne mængder nedbør. Selv om solen som regel skinner, kan der også være overskyede dage. Sammenlignet med de kanariske øer er der både varmere og mindre nedbør. Det eneste klimamæssige minus er den næsten evige og ofte kraftige blæst – især fra december til februar. Selv om den på varme dage kan give en behagelig kølende brise og sørge for, at det aldrig bliver ulideligt varmt, resulterer vinden også ofte i halvkølige aftener.

Dyreliv: Der er ingen farlige dyr på Kap Verde. På blandt andet Santiago er der en del store græshoppe-agtige insekter, som kan irritere, men som ingen skade gør.