Hop ned til hovedindholdet

Hotelanmeldelser

De fem udvalgte

Ud af 68 hoteller i 60 byer i verden har jeg nøje udvalgt fem til dig, der er hotel-tosset eller bare rejser meget og har brug for et hjem væk fra dit hjem, hvor du roligt kan smide benene op og slappe af.

Tekst & Foto Mikael Colville-Andersen

Jeg har gjort det og gjorde det godt.

Levet ud af en rygsæk, rejst verden tynd. Fantastisk. 

Nu vil jeg have lidt luksus som payback for mine bestræbelser. Jeg rejser konstant med mit arbejde, og hotelværelser er blevet mit fristed. Små, rolige oaser af luksus, der som regel befinder sig midt i en storbys maniske og pulserende hjerte. 

Jeg har en meget omrejsende kollega, der mener, at de bedste hotelophold er dem, man glemmer, når man tjekker ud. Alt var jævnt og godt. Intet at klage over. Ligesom at være hjemme. På en måde har hun ret, men jeg vil alligevel nemt kunne pille fem hoteller ud af min efterhånden 68 TripAdvisor-anmeldelser, som jeg kan sætte op på en piedestal og dele her.

Prinsenhof Hotel, Groningen, Holland

www.prinsenhof-groningen.nl

Normalt forbinder vi de fedeste hoteller med cool storbyer, men mindre kan godt gøre det. Prinsenhof Hotel i det nordlige Hollands hovedstad, Groningen, er en fantastisk blanding af historisk arv og moderne design, og er betragtet som det fineste hotel i byen.

Udefra oser stedet af historie. Når man går ind igennem den monumentale port, er man omringet af et bygningskompleks fra det 15. århundrede, som fungerede som et kloster og biskoppens hjem. Træder man indenfor, skifter karakteren. Herinde er du er omringet af moderne design. Mange forsøger at blande arkitektoniske detaljer som træbjælker med nutidige designlækkerier – og fejler. Men ikke Prinsenhof.

Hotellet har en cool restaurant og bar, hvor de lokale kommer – hvilket er et godt tegn!

Jeg boede i det 70 m2 store Loft suite, og det var en designelskers drøm. To etager, hvor man kunne se ned på stuen fra badeværelset på første etage. Men der er 34 deluxe-værelser at vælge mellem og dermed mange gode senge at sove i. Jeg var så begejstret for sengen på Prinzenhof, at jeg ville spørge om mærket, men endte med at lade være af frygt for prisen.

Servicen matcher resten af oplevelsen. En masse ”Yes, sir”, ”Of course, sir”, der bliver serveret i en ned-på-jorden nordeuropæisk stil.

Så nu har du hotellet. Så skal du bare finde på en god grund til at tage til Groningen!

Condessa df, Mexico City

www.condesadf.com

At bo på et traditionelt fire- eller femstjernet hotel er ofte forbundet med stress over, at man skal opføre sig som om, man bor på et fire- eller femstjernet hotel. Designhoteller giver som regel mere plads til, at man er sig selv, mens man samtidigt er pakket ind i en dyne af elegance og god stil.

Mexico City har sin egen perle i form af Condesa df, der ligger i det ’frederiksbergske’ område, Candesa og er en oase i en by, der er i konstant bevægelse med latino-intensitet. Det er boheme-agtigt, smart og hip men også fornemt og legende tilknappet. Jeg smeltede ind i Condesa df som om, jeg selv havde designet det.

De 40 værelser i denne neoklassiske bygning fra 1928 er små lommer af lækker og ikonisk godhed – med iPads, der er forprogrammeret med funky numre, DVD-afspillere og endda en Xbox, hvis du skal have pudset din FIFA-form af.

Jeg holder mig til oase-metaforen, men du skal forestille dig en oase med et sydende natteliv. Tagterrassen forvandler sig fra at være et wellness-mekka i løbet af dagen til at blive et tillokkende hotspot med sushibar om aftenen (og her kan iPad’en med tilhørende hovedtelefoner på værelset godt blive nødvendig). Jeg har opdaget, at de virkelig cool hoteller tiltrækker de lokale, og jeg vil til enhver tid hellere mingle med lokale end turister.

Condesa df nedbryder alle de myter, du må have hørt om Mexicos hovedstad. Det er et lille stykke af paradis gemt i et lækkert hjørne af byen. Et groovy udgangspunkt til at udforske Mexico City.

Le Cinq Codet

www.le5codet.com

Hvis jeg søger et hotel i Paris, kommer der over 2.300 valgmuligheder frem på skærmen. Jeg har prøvet en del igennem årene: Små familieejede steder, klassiske tostjernede turisthuler og nogle lidt mere sofistikeret hoteller. Jeg har aldrig fundet stedet som jeg kan kalde ’hjem’ i den franske hovedstad. Indtil nu.

Le Cinq Codet ligger syd for Seinen i det 7. arrondissement, som er en stille og stilet bydel à la Hellerup. Et område, der ikke er kendt for turistklassehoteller eller hoteller i det hele taget. Lige dét er interessant, hvis du søger en anden vinkel på Paris. Du er tæt på Eiffeltårnet og Les Invalides men alligevel ikke så langt fra alt det, du vil se. Paris er faktisk overraskende lille. Hvor man i København siger, man er 20 minutter væk på cyklen fra alt, er 30 minutter på den tohjulede en fair vurdering af afstande i Paris.

Mange hoteller efterstræber for tiden stil, elegance og service i verdensklasse, men det er åbenbart svært at levere. Dog ikke på Le Cinq Codet. Dette hotel er cool, imødekommende og stilbevidst, men også varmere og mere behageligt end andre fancy steder. Den balance er altafgørende for mig.

Denne tidligere France Telecom-bygning fra 30’erne blev sat elegant i stand af designeren Jean-Phillipe Nuel til en designperle med 67 værelser. Bare at ligge i sengen og se på detaljerne er en fornøjelse.

Atriumgården er centrum for al aktivitet. Morgenmaden er fremragende og drinksene om eftermiddagen er ofte akkompagneret af blød live-musik.

At bruge Paris’ bycykelsystem, Vélib, er selvfølgelig en nem og bekvem transportform, men Le Cinq Codet har – som så mange andre moderne hoteller – to gratis cykler til rådighed for gæster.

Berg Luxury Hotel, Rom

www.bergluxuryhotel.com

Klicheer klistrer sig til nogle byer. Rom er en legendarisk storby, men man kan forvente kaotisk trafik, horder af turister og restauranter, der forsøger at snyde dig med regningen, og små hotelværelser. Det tog sin tid, men jeg har endelig fundet løsningen på sidstnævnte.

Ordet ’luxury’ i navnet snyder ikke. De fik vist ikke notatet om små hyggelige værelser… Efter at have tjekket ind i den intime lobby med udsøgt, professionelt personale blev jeg overvældet, da jeg kom ind på værelset. Det var fantastisk – både hvad størrelse og stil angår! Perfekt minimalistisk design. Et strejf af Skandinavien midt i den italienske hovedstad.

Badeværelset alene kunne rumme et helt bofællesskab af seks studerende. Og i selve badet kom strålerne fra alle sider. Jeg kunne have blevet der i dagevis.

Hotellet har 31 værelser at vælge imellem i kategorierne superior, deluxe, junior suite og suite. Og et enkelt med navnet Presidential Suite Audrey, der har stue, spisestue og en terrasse med en fantastisk udsigt over ’Den Evige By’.

Hotellet er i sig selv lille og diskret, men velorganiseret. Morgenmaden og rummet, det serveres i, er ekseptionelt. Udvalget var egentlig ret standard, men servicen og kvaliteten af maden er helt i top.

Beliggenhed er altid vigtig, og Berg Luxury Hotel ligger centralt ti minutters gang fra Piazza di Spagna, Villa Borghese og Trevi-fontænen. Og 20 minutter fra hovedbanegården med tog til og fra lufthavnen. Området, hvor hotellet ligger, er ikke noget at skrive hjem om, men man er tæt på alt det, der er.

Bodelssons by the Sea, Sverige

www.bodelssons.se

Jeg er og bliver en bydreng. Jeg vælger urbant landskab til enhver tid – både til ferie og dagligdagen. En gang imellem er det dog nødvendigt med et zen getaway.

Og jeg er egentlig ikke meget for at afsløre Bodelssons by the Sea for dig. Det har været min hemmelige destination i et par år og er et perfekt sted til weekendophold – i Københavns baghave. Også kendt som Skåne.

Jeg har boet på Bodelssons både om vinteren og sommeren på romantiske udflugter. Dette lille, eksklusive hotel er uden for katergori på alle punkter. Der er kun fire luksusværelser (men der kommer fire mere til sommer).

Hver gang, jeg har været der, er jeg ankommet som københavner: på cykel. Jeg har taget Øresundstoget til Bromölla og cyklet de sidste skønne syv kilometer til hotellet. Og at have sin cykel med til at udforske området er smart – selvom hotellet også har et par cykler, man kan låne.

Værelserne og stedet i sin helhed er stille, intimt og romantisk. Jeg anbefaler, at man har planer for passende aktiviteter på værelset, for der er ikke meget andet at lave i området end at gå – eller cykle – lange ture.

De fleste værelser har udsigt over Østersøen og Skånes eneste øgruppe. Men man kan også hoppe i hotellets pool eller hot tub.

Lene Bodelsson er ’mutti’, mens du bor der. Hun er et enmands-tour de force, der har designet hotellet fra bunden og driver det med passion og livsglæde. Hun tilbereder også den fantastiske mad, du spiser morgen og aften. Alt er lokalt produceret og bæredygtigt. Kødet kommer fra Trolle Ljungby Gods fem kilometer væk, og grøntsagerne kommer fra lokale bønder.

Det er et helt særligt lille hotel. Eksklusivt, luksuriøst og romantisk. Der er kun få steder som Bodelssons by the Sea i denne del af verden.

 

FAKTABOKS

De fem hoteller:

Prinsenhof Hotel, Groningen, Holland

www.prinsenhof-groningen.nl

Condessa df, Mexico City

www.condesadf.com

Le Cinq Codet

www.le5codet.com

Berg Luxury Hotel, Rom

www.bergluxuryhotel.com

Bodelssons by the Sea, Sverige

www.bodelssons.se

 

Om Mikael

Mikael Colville-Andersen er CEO i Copenhagenize Design Co., der arbejder med at skabe ’life-sized’ byer i hele verden. Som bydesigner hyret af byer og stater fra Amsterdam, Barcelona og Dublin til Sao Paulo, Almetyevsk og Winnipeg rejser Mikael ofte og er en populær taler på design- og arkitekturkonferencer i både Europa og resten af verden.

Colville-Andersen er født i 1968 og er dansk-canadier.