Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

Hotel du Cap-Eden-Roc

Et paradis på jord

På luksushotellet Cap-Eden-Roc føler gæsterne sig hjemme i en sådan grad, at de kan finde på at begrave deres hund i den tilstødende park eller vende tilbage hver sommer i mere end et halvt århundrede.

Tekst af Pernille le Marc. Foto Hotel du Cap-Eden-Roc

To bananer, en sort kaffe, en croissant, fire toasts med smør og en sveskejuice til monsieur. En citronte med honning til madame.

I køkkenet ved man præcis, hvad der skal bæres op til værelse 98, for bestillingen har været den samme i 53 år. Siden 1961 har den velhavende engelske aristokrat Joseph K. og hans kone nemlig ikke tilbragt en eneste sommer andetsteds end på det femstjernede hotel Cap-Eden-Roc. Fra starten af juli til slutningen af august udruller deres hverdag sig efter samme program: Han ryger en cigaret i fyrretræernes skygge, hun bader i havet, og så mødes de klokken 18.30 for i fællesskab at nyde en smørstegt søtunge på hotellets udendørs terrasse. For sådan er det på CapEden-Roc. Tiden går, men alt forbliver ved det gamle.

EN TURISTINDUSTRI BLOMSTRER

Cap-Eden-Roc ligger i udkanten af Cannes på en lang tange lige ned til middelhavet. Det var grundlæggeren af det franske dagblad, Figaro, Hippolyte de Villemessant, der i 1869 opførte ejendommen, kaldte den for Villa Soleil og dedikerede den til forfattere med skriveblokering, der havde brug for at genfinde inspirationen i fredfyldte rammer. Her kunne den litterære inderkreds tænke store tanker og skrible løs i fred og ro.

Men da en togrute blev anlagt fra Sankt Petersborg over Wien og direkte til rivieraen, sagde Antoine Sella, en hoteldirektør fra Piémont, til sig selv, at en lovende turistindustri snart ville blomstre i det sydfranske. Derfor opkøbte han forfatternes refugium, omdannede det til hotel og kaldte det for Cap-Eden-Roc. Og det gjorde han klogt i, for inden længe strømmede rige rejsende til fra fjerne egne for at tilbringe deres ferier på netop disse kanter. Når den berømte promenade i nabobyen Nice i dag går under navnet Promenade des Anglais, skal det således ses som en hyldest til det engelske borgerskab, der var nogle af de første til at indtage egnen. Og når de kom hertil, ja, så chekkede de naturligvis ind på det 117 værelser store Cap-EdenRoc, der snart blev den helt store 'talk of town'.

ET MUST FOR FILMFOLKET

Filmindustrien fik ligeledes luft under vingerne med den årlige Cannes Film Festival, der i 1946 begyndte at samle hele Hollywoods crème de la crème. Derfor fandt også filmfolket vej til Cap-Eden-Roc, og gennem tiden har stjerner som Gary Cooper, Charlie Chaplin, Frank Sinatra og Liza Minelli således fået lov at skrive under i gæstebogen. I dag vælger de store amerikanske produktionsselskaber at leje samtlige værelser i de to uger, hvor festivalen står på, så de kan indlogere deres filmstjerner under de bedste forhold, og i nyere tid har blandt andre Matt Damon, George Clooney, Robert de Niro, Salma Hayek og Nicole Kidman derfor opholdt sig på hotellet. Det samme gælder Lars von Trier, der siden premieren på 'Dogville' i 2003, gjorde det til en tradition at troppe op på Cap-EdenRoc i campingcar.

Også musikverdenens all stars holder af at komme her. Listen tæller blandt andet The Beatles, der altid boede på Cap-Eden-Roc, når de var på turné i det sydfranske, samt Grace Jones, der splitterravende nøgen og bodypaintet fra top til tå, i sin tid gav rytmisk junglediscokoncert for alle hotellets gæster.

Black Eyed Peas var lidt mere diskrete, da de for nogle år siden troppede op for at spille til en velhavende forretningsmands fødselsdag. Så diskrete endda, at man måtte lede efter dem overalt, lige indtil man fandt dem i køkkenet i færd med at mæske sig i godter i selskab med hotellets køkkenpersonale.

INGEN REGLER

Cap-Eden-Roc er ligeledes stedet, hvor kærlighedshistorier er blevet til eller gået itu. For eksempel var det her, at Tom Cruise mødte Nicole Kidman og Kirk Douglas mødte Anne Buydens.

Det var også her, Prins Ali Khan en solbeskinnet dag sad og kedede sig ved sit bord, da en ung skuespillerinde kom over for at hilse på. Kvinden hed Rita Hayworth, og parret faldt øjeblikkeligt for hinanden.

Andre gange har det været mindre rosenrødt, som da Bruce Willis og Demi Moore kastede sig ud i lange skænderier i hotellets restaurant lige inden deres brud i 2000.

Men at der bliver råbt lidt højt eller skævet ondt til slappe af i afdæmpede, imødekommende og alt andet end arrogante rammer. Derfor er der ingen dyre smykkebutikker i foyeren, ingen larm fra Lamborghinier, der gør sig til foran indgangen og ingen helikoptere, der får lov at lande på græsplænen. Enkelte brokkede sig endda, da man installerede fladskærmsfjernsyn og WI-FI på værelserne, fordi de mente, det gik ud over hotellets autenticitet. Faktisk er Cap-Eden-Roc så familiært, at nogle af de mest trofaste gæster har valgt at begrave deres kæledyr i hotellets have, og derfor kan man i dag risikere at falde over små marmorplader opført i mindet om Puce, Patou og Doudou.

PAPARAZZIERNE LIGGER I SKJUL

Cap-Eden-Roc er omgivet af en luksuriøs park på ni hektar beplantet med høje palmer og velduftende fyrretræer. I hotellets hovedbygning findes 85 værelser, mens de sidste 32 værelser er opført for enden af parken med direkte udsigt over vandet. Her ligger blandt andet kongesuiten, der med sin 200 kvadratmeter store privatterrasse er i høj kurs blandt gæsterne, og som Sharon Stone gør krav på, hver gang hun kommer på visit. Til gengæld må hun så tage til takke med de mange paparazzier, der gemmer sig i klipperne eller forsøger at sejle helt ind til land i deres små kuttere.

For enden af haven ligger også hotellets udendørs pool, som er skåret ind i en klippe, fyldt til randen med saltholdigt havvand og flankeret af liggestole i snorlige rækker. Her kunne man i tidernes morgen støde på Malene Dietrich i fuld færd med at læse sin avis eller Pablo Picasso iført shorts og espadrillos med næsen begravet i sit tegnehæfte. 

Lige ved siden af poolen ligger en eksklusiv champagnelounge, som hver aften inviterer gæsterne til at nyde en kølig Dom Perignon, mens solen går ned i det fjerne og kaster et orange skær over havet.

FAKTA

SÆRKLASSE

Et besøg på Cap-Eden-Roc, kan hurtigt løbe op, for her faktureres selv isterningerne.

Cap-Eden-Roc er nemlig et af de mest velrenommerede hoteller i verden og hører til de institutioner, man absolut må opleve bare en gang i sin levetid. Men forsøg så vidt muligt at styre uden om Cannes Film Festival, for i denne periode stiger prisen på et værelse til 89.280 kroner pr. nat og minimum 12 nætter er påkrævet!

Ellers har hotellet åbent fra april til oktober, hvor standard værelserne koster fra 8.000 kroner til 29.000 kroner pr. nat i højsæsonen og de mindste suiter koster fra 19.000 kroner til 38.000 kroner pr. nat i højsæsonen.

Særligt for sommeren 2024

PARIS MATCH UDSTILLING

En fotografisk hyldest til Brigitte Bardot

Cap-Eden-Roc fejrer Brigitte Bardots liv og karriere sommeren 2024.

Brigitte Bardot var ikonisk figur inden for fransk film og gennem en fotografisk udstilling på Eden-Roc Grill, med billeder fra Paris Match-arkiverne, viser denne særudstilling filmstjernens lysende øjeblikke i rampelyset, samt et kig bag kulisserne.  

 

Adresse: Boulevard J.F. Kennedy, BP 29, 06 601 Antibes Cedex, Frankrig.

Telefon : +33 (0)4 93 61 39 01

Web: www.hotel-du-cap-eden-roc.com