Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

DE NORDØSTLIGE ÆGISKE ØER OG UNIKE TRADITIONELLE PRODUKTER

Lesbos

Sappho, som er en af ​​de mest berømte lyriske digtere i det antikke Grækenland, blev født på øen Lesbos. Her finder du store smukke huse i Mytilene, øens hovedstad, og traditionelle landsbyer på tværs af øen (Agiassos, Assomatos, Vatousa, Eresos, Mantamados, Mithymna, Petra, Plomari, Polichnitos, Sigri, Sykamia).

Udover at være en malerisk ø i det nordøstlige Ægæiske Hav, byder Lesbos på forskellige naturlige skønheder og en rig kulturarv, der kan kendetegnes ved sin kulinariske tradition baseret på lokale - land eller hav - produkter.

Foto: GNTO/Archive

Det er Tidbit (Meze) Tid!

I de talrige taverner og "ouzeris" rundt om på øen får du chancen for at smage alle de lokale lækkerier. Begynd med en ouzo-drik på is (ingen omrystning nødvendig), hvis anisaroma vil forbløffe dig og ledsag den med et fad med frisk fisk og skaldyr; saltede ansjoser og sardiner; ansjoser marineret i olivenolie, eddike og hvidløg; ristede kammuslinger drysset med olivenolie; grillet blæksprutte og mange flere lækre “meze”.

Hvis du stadig er til det, så bør du prøve at prøve ladotyri ost saganaki, ntolmadakia og zucchini blomster fyldt med ris og urter; frikadeller med ouzo; grillede friske sardiner; fyldt blæksprutte; rejer eller musling saganaki med krydret tomatsauce, fetaost og peberfrugt.

Foto: GNTO/Archive

Læs mere: Lesvos, Cuisine of Lesvos

Limnos

Øen Hefaistos (ildguden og smedenes beskytter) er det ideelle afslappende feriemål. Besøg Myrina, som er øens hovedstad og havn, lær mere om dens interessante historie og nyd friske fiskeretter.

Limnos, Myrina Foto: GNTO/K.Vergas

Osteproduktion

Øen har en lang tradition for osteproduktion, og de trin, der følges under processen, garanterer unik kvalitet og smag. De mest kendte produkter er Kalathaki Limnou, Melichloro og Fetaost. Kalathaki Limnou er en BOB traditionel hvid saltet ost. Små vævede flettede kurve (kalathaki) blev brugt i ældre tider til at dræne og give osten dens endelige form. Melichloro (eller Melipasto) er lavet af fåremælk, som efter at være blevet siet, får lov til at tørre ud på skyggefulde steder på de tider af året med lav luftfugtighed (efter foråret).

Foto:GNTO/Archive

Vinproduktion & spiritus

I oldtiden blev vin fra Mithymna antaget at være den ambrosia, som kun blev drukket af de olympiske guder. I dag producerer lokale druesorter fremragende vine med fine aromaer og smag, og deres ry er verdensomspændende. Topkvalitets hvidvine og søde vine er lavet af Moschato Alexandrias, en hvid aromatisk druesort, på øens vulkanske terræn.

Foto: GNTO/Archive

Læs mere: Limnos, Local Products of Limnos, Limnos’ Wines and Spirits

Chios

Chios er kendt som mastikøen på grund af denne unikke naturlige harpiks indsamlet fra mastikstræer dyrket på den sydlige del af øen. Udforsk Mastichochoria, en gruppe af befæstede landsbyer af stor skønhed bygget i det 14. århundrede, da øen var under genovesisk styre.

Chios, Mavra Volia Beach Foto: GNTO/G.Filippini

Chios aroma

Mastik: Dronningen af ​​Chios Island

En unik skat, der kun dyrkes i denne del af verden, mastikstræet afleverer sine dyrebare dråber! Det unikke ved produktet tilskrives ikke kun en dybt rodfæstet tradition inden for dyrkning, men også til visse jord- og vejrforhold, der fremmer mastikstræets opblomstring.

Du kan nyde det i forskellige former: som ingrediens i ypovrychio sød, spiritus, ouzo, småkager og endda som tyggegummi!

Masticha Chios, Foto: GNTO/Archive

"Hesperidernes gyldne æbler"

Chios er berømt for den enestående behagelige smag, kvalitet og karakteristika af sine citrusfrugter, de saftige appelsiner og de unikke mandariner fra Chios. Øens mandariner er blandt de fineste sorter i verden og er blevet registreret som et BOB-produkt takket være deres intense aromatiske møre kød og søde smag.

 

Foto: GNTO/Archive

Læs mere: Chios, Chios Flavours

Samos

Samos er fødestedet for den græske filosof og matematiker Pythagoras, filosoffen Epicurus og astronomen Aristarchus fra Samos, den første til at antyde, at Jorden kredser om solen.

Samos, Karlovasi Foto: GNTO/D.Rozaki

Samos er en grøn ø med mange hvide sandstrande og maleriske landsbyer. Øen er også kendt for sin naturlige søde vin af højeste kvalitet.

Foto: GNTO/Archive

Læs mere: Samos

Ikaria

Ifølge myten fløj Daedalus (far) og Icarus (søn) over Det Ægæiske Hav iført voksede fjervinger. Under flyvningen ignorerede Icarus sin fars råd om ikke at flyve tæt på solen. Da han nærmede sig solen, smeltede hans voksede vinger, han faldt og druknede i havet ud for øens kyst.

Ikaria, Foto: GNTO/D.Rozaki

Lær om de lokales særlige levevis på "øen, hvor folk glemmer at dø".

Udover øens sandstrande, rindende vand, bjerge og grønne bjergskråninger er dens navn, Ikaria, sammenflettet med græsk mytologi og Ikarus. Den uovertrufne lokale livsstil, sammen med den enestående arbejds-hvileplan, de berømte festivaler og traditionelle danse, de lokale skikke, er blot nogle af grundene til, at du bør udforske denne imponerende destination. Nyd frisk fisk og nip til duftende vin, mens du lader dig blive en Ikarian, da de er kendere af hemmelighederne for lang levetid!

Foto: GNTO/P.Merakos

Læs mere: Ikaria og Northeastern Aegean Islands

Nyttig viden, links og video

Nyttig viden

Hvad er et BOB product?

BOB er en betegnelse for et produkt, som har den stærkeste tilknytning til det område, hvor produktet fremstilles.

Andre BOB produkter er f.eks. Feta ost.

Links:

Lesvos 

Cuisine of Lesvos

Limnos

Local Products of Limnos

Limnos’ Wines and Spirits

Chios

Chios Flavours

Samos

Ikaria

Northeastern Aegean Islands

Video