Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

Ecuador

Den hollandske fotograf Lode Greven hørte om en shaman i Ecuador, der netop havde behandlet en hollandsk læge og diagnosticeret ham med kræft, hvorefter lægen rigtigt nok fik konstateret prostatakræft, da han efterfølgende kom hjem til Holland.

Det var for god en historie at lade ligge, så Lode og en journalist tog til den lille landsby Ottovalo for at se, hvordan denne shaman arbejder i sin konsultation. Og det var barske sager.

Tekst & foto Lode Greven

Shamanen beder ånderne om lov til at begynde ritualet og om at få lov til at slå et dyr ihjel til formålet.

Det er ikke kun dyr, der anvendes i ritualet, men også æg. Tanken er, at rå æg absorberer dårligdommene i kroppen, så shamanen masserer patientens krop med rå æg.

Urter renser derefter sindet og kroppen og skræmmer de onde ånder væk. Senere skaber shamanen god energi ved at spytte alkohol over patienten. Stærke sager!

Kroppen bliver ’vasket’ med det levende marsvin.

Derefter bliver marsvinet slået ihjel med shamanens bare næver, flået og åbnet op, hvorefter en mulig diagnose bliver fundet, ved at shamanen undersøger – ser og smager på – marsvinets organer. Tanken er, at sygdommen bliver absorberet af dyrets organer. 

Der var heldigvis ingen ubehagelige diagnoser i denne omgang, så vores fotograf kunne rejse hjem med ro i sindet.

FAKTA

En shaman er en åndemaner som også kan fungere som præst

 

Oprindeligt stammer ordet Shaman urfolket i Sibirien og betyder "den, som ved". I dag anvendes ordet om lidt af hvert, f.eks. skal den norske prinsesse Märtha Louise giftes med den selvudnævnte shaman Durek Verrett den 31. august 2024.

Antropolog Jonathan Horwitz beskriver det således:

"En shaman er en person som viljesbestemt ændrer sin bevidsthedstilstand med den hensigt at kontakte eller rejse til en anden virkelighed for at hente kraft og visdom. Når denne opgave er udført, vender shamanen hjem for at bruge kraften og visdommen til at hjælpe sig selv eller andre."

 

Lode Greven har det fortsat godt og arbejder stadigvæk som fotograf i Holland. Du kan se mere til hans arbejde her: https://www.lodegreven.nl/