Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa Norden Oversøiske rejsemål

Danmarks Radio

DR roder rundt i det omkring bæredygtig turisme (ligesom så mange andre medier)

DR bragte en artikel om verdens største krydstogtskib den 27. januar

Det er der umiddelbart intet galt i, men deres viden om krydstogtrejser er, i bedste fald mangelfuld og i værste fald misinformerende. Du kan læse DR artiklen her: https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/verdens-stoerste-krydstogtskib-sejler-paa-jomfrurejse-trods-klimatiltag-er-det

Herunder kan du læse vores kommentar til DR fra den 29. januar, som vi fortsat mangler at få svar på:

Hej Mathias,

Tak for din artikel: Verdens største krydstogtskib sejler på jomfrurejse.

Jeg havde læst nyheden om det skib, og må ærligt tilstå at for mig lyder et krydstogt af den størrelse som ganske voldsomt.

Men, jeg savner fortsat en lidt mere nuanceret og alsidig tilgang til emnet Co2 udslip.

Det er fint at du tager Jeppe Juul, transportpolitisk chef i miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling med ind over, men… som han f.eks. er citeret for at sige i din artikel: ”I min verden er det en helt åbenlys ting, at krydstogtsrejser er noget af det værste, man kan gøre, rent klimamæssigt”.

Det mener jeg du bør du anfægte og ikke bare slippe ukritisk igennem.

Jeg har f.eks. været på to krydstogter, et i Middelhavet og et langs Thailands kyst med et sejlskib med plads til 120 passagerer (Starclipper) og skal på en pressetur til marts i Caribien med et andet sejlskib: https://gaiatravel.dk/rederier/sea-cloud-cruises/sea-cloud-rejser/for-fulde-sejl-til-nogle-af-verdens-bedste-strande

Indrømmet, det er ikke for enhver pengepung, men der findes krydstogter, som udleder nærmest 0,0% Co2, og det bør også fremhæves i sådan en artikel.

Ligeledes arbejder mange rederier på at minimere Co2 udslippet, bl.a. Hurtigruten, Ponant og Swan Hellenic og flere andre, som har bestilt 100% elektriske krydstogtskibe. De er dog først klar i 2028 - 2030, ligesom mange andre klima tiltag. Omstillingen tager tid og det mener jeg at du burde have belyst i din artikel.

Det kan du bl.a. læse mere om i denne guide, som godt nok er fem år gammel, men stadigvæk har relevans: https://www.epaper.dk/vagabond/b%C3%A6redygtighed-p%C3%A5-rejsen-enkeltsidet/ (side 18 – 21).

Jeg vil mene at en mere nuanceret debat omkring Co2 og rejser generelt kan gavne. Turisme er fortsat verdens største industri. Den skaber 100 vis af millioner af jobs, til mennesker, som ellers aldrig ville have en indtægt. Jeg har været steder på planeten for 30 til 40 år siden, hvor indbyggerne sked i den samme flod, som de hentede drikkevand. Børnedødeligheden var ekstrem. Der var ingen jobs. Der var ingen læger i lokal samfundet. Der var ingen skoler eller uddannelsesmuligheder. Der var kort fortalt ingen fremtid for de mennesker som boede der.

Lige indtil turisterne kom og tingene ændrede sig til det bedre.

Det ville være fint også at belyse den side af turismen.

 

Håber på at høre fra dig.

 

Med venlig hilsen / Best regards

               Christian Adamsen

                CEO & Co-founder

FAKTA

DR, tidligere Danmarks Radio, er Danmarks nationale public service-selskab, som formidler nyheder, kultur, underholdning og oplysning via tv, radio, dr.dk og mobile platforme efter radio- og fjernsynsloven. 
Grundlagt1. april 1925, København