Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa Oversøiske rejsemål

De mest overrendte rejsemål

Rejs med omtanke

2023 blev året hvor "overturisme" kulminerede i en grad hvor det blev for meget for selv Venedig, og det blev også for meget for mange rejsende.

Af Christian Adamsen

Vi guider til de mest overrendte rejsemål, hvilke perioder du bør besøge dem for at undgå horderne og hvilke alternativer du eventuelt kan benytte dig af.

Amsterdam

Hollænderne er traditionelt kendt for deres direkthed, og i 2023 var turistembedsmænd i Amsterdam ikke blege for at tage sigte på en bestemt demografisk gruppe - unge britiske mænd - som ikke længere er velkomne i den hollandske hovedstad, en by længe forbundet med udskejelse. Initiativet, der blev annonceret i marts 2023, var specifikt rettet mod unge mandlige briter og bad dem om at "holde sig væk", hvis de havde planer om at "gå amok" i Amsterdam. Det er endnu uvist om kampagnen har haft nogen effekt.

Amsterdam ser gerne at engelske mænd holder sig væk

Sådan undgår du folkemængderne: Januar, februar og marts de måneder hvor Amsterdam har færrest besøgende, men rejsende bør også være forberedt på at håndtere koldt, regnfuldt vejr. Juni bringer bedre vejr, men flere menneskemængder, dog ikke så mange som senere på sommeren, da skolerne fortsat er i gang i mange europæiske lande. Rejsende, der ønsker at opleve hollandsk kultur, men ikke masserne i Amsterdam, kan vælge mellem en mængde værdifulde alternativer ved at tage en enkelt tur med toget. Haag, Utrecht og Rotterdam er alle gode muligheder for en by-ferie. Cirka en time sydvest for Amsterdam ligger Delft, som nogle gange beskrives som et "mini-Amsterdam" takket være sit netværk af kanaler og hollandsk arkitektur og som også er kendt for maleren Johannes Vermeer og dets forbindelse til det kongelige hus Orange-Nassau, men den er fortsat forfriskende fri for larmende menneskemængder og fulde englændere.

Athen

Gider du det her?
Gider du det her? Eller vil du hellere se Akropolis udenfor højsæsonen?

En stegende hedebølge i Europa forhindrede ikke horder af besøgende i at rejse til den græske hovedstad sidste sommer.

Faktisk var Akropolis, landets mest besøgte arkæologiske område, så tætpakket, at embedsmænd i september begrænsede antallet af besøgende til det antikke vartegn til 20.000 om dagen via et timeautomatsystem på en bookingside. Fra april 2024 vil det nye bookingsystem også gælde for mere end 25 andre arkæologiske steder og monumenter over hele landet.

Folkemængderne myldrede også til Grækenlands mest populære øer, herunder Santorini og Mykonos - en tendens, der helt sikkert fortsætter, da Grækenlands appel blandt rejsende ingen tegn viser på at falme.

Sådan undgår du folkemængderne: For at omgå den værste trængsel i Athen, bør du besøge byen uden for spidsbelastningsmånederne juli og august. April og maj er sublime. September og oktober lokker med køligere temperaturer og mere plads til at nyde byens museer og monumenter.

Bemærk: Enhver, der har Akropolis på deres bucket-liste, bør booke et tidsrum om eftermiddagen eller tidlig aften, da størstedelen af ​​menneskemængden, inklusive krydstogtskibspassagerer, kommer om morgenen. Endelig bør enhver, der planlægger at tage besøge en ø efter en Athen-tur uden for sæsonen, bemærke, at der er reducerede færgeforbindelser og mange restauranter og overnatningsmuligheder er lukkede, især i perioden januar til marts.

Bali

Efter den enorme succes med forfatteren Elizabeth Gilberts erindringsfilm, "Eat Pray Love", steg Balis popularitet langt ud over den mængde backpackere og strandgæster, som den traditionelt tiltrak. Men spiritualitetssøgende rejsende er blot en del af turismens flodbølge, der næsten har druknet den indonesiske provins i løbet af det sidste årti, fra digitale nomader til turister med dårlig adfærd.

Lokale rydder op på en strand efter turisterne på Bali, bemærk det enorme "plastikhav" i baggrunden.

På det seneste er den dårlige adfærd blandt nogle turister, blevet særligt problematisk - så meget, at provinsguvernør Wayan Koster i foråret 2023 krævede, at en do's and don't-liste blev vedhæftet turistpas. Blandt reglerne står der: Ingen banden, ingen berøring af hellige træer og ingen tilladelse til at klatre op i på første den bedste bygning.

Regeringsembedsmænd er også begyndt at slå alarm for risikoen for overturisme på Indonesiens flagskibsdestination. Med henvisning til problemerne med masseturisme i nogle europæiske byer understregede Indonesiens minister for turisme, Sandiaga Uno, behovet for at skifte til mere bæredygtige turismemodeller, samt at tiltrække besøgende, der "bliver længere og dermed gavner den lokale økonomi". ”

Sådan undgår du folkemængderne: Regntiden falder generelt fra oktober til april, hvilket betyder færre turister - med undtagelse af december og januar, især nytår, hvor strandfester på resorts over hele øen tiltrækker tusindvis af festglade turister. Juli og august er de travleste måneder med internationale besøgende og Indonesiens skoleferier, så de måneder er også bedst at undgå. 

Barcelona

Barcelona var blandt de første europæiske byer, som tog initiativ til at mindske masseturisme, ved at forbyde opførelse af nye hoteller i byens centrum og ved at begrænse korttidsudlejning af værelser. 

I oktober lukkede Barcelona sin nordlige havneterminal for krydstogttrafik efter en aftale med de lokale myndigheder om at flytte skibe længere ud af byen. Fra den 1. april 2024 skal turister (inklusive krydstogtgæster) betale et højere "bytillæg" på 3,25 euro (Cirka 25 kroner).

Der er rigtig mange turister i Barcelona i højsæsonen

Men for nogle indbyggere i Barcelona skal der tilsyneladende gøres meget mere. I løbet af 2023 førte den kollektive frustration over de mange besøgende til slogans og graffiti, der opfordrede turisterne til at "tage hjem" (Go home). 

Sådan undgår du folkemængderne: Som med mange andre europæiske knudepunkter er Barcelona travl om sommeren, især i juli og august. Skuldersæsonerne falder generelt i foråret og efteråret, med undtagelse af påskeugen, hvor menneskemængden og priserne er noget højere. I vinter sæsonen er der typisk meget færre gæster og klimaet er fortsat behageligt for en dansker.

Miami

I en udgivelse fra maj 2023 offentliggjorde Greater Miami Convention & Visitors Bureau, Miami-Dade Countys officielle destinationsmarkedsføringsorganisation, turismetal for 2022: 26,5 millioner besøgende og et anslået forbrug på 20,8 milliarder dollars, hvilket markerer en stigning på 8 % i forhold til 2021. Vi kender endnu ikke tallene for 2023, men de er givetvis endnu højere.

Mange, primært amerikanske turister, i Miami

For nogle lyder det som sød musik, men for en del af de lokale er det dybt utilfredsstillende med de ​voldsomme og til tider ukontrollerede menneskemængder. I et indlæg fra 2021 i avisen The Miami Herald advarede Richard Florida (det hedder han faktisk) byens embedsmænd om de negative virkninger af det, han kaldte "blotto-turisme: hvor folk rejser til et område for at feste og drikke sig i hegnet - drevet af den indelukkede energi fra pandemien og muliggjort af billige flybilletter og overnatningsmuligheder,” især i kvarterer som Miami Beach. Med henvisning til problemerne med overturisme i byer som Amsterdam, Venedig og Rom, opfordrede Richard Florida embedsmændene til at implementere lignende initiativer som disse destinationer, herunder restriktioner på alkoholforbrug og dæmpning af støj i byens underholdningsdistrikt. "Beboerne er i stigende grad bekymrede over stigende kriminalitet og uorden, og de føler, at byen bliver mere farlig og mindre familievenlig," skrev Florida. "Familier, især dem med små børn, vil flytte ud, som nogle allerede gør, hvilket yderligere svækker strukturen og sammenholdet i kvartererne."

Sådan undgår du folkemængderne: Rejsende, der kan tåle den kvælende varme og fugtighed om sommeren i det sydlige Florida, vil kæmpe med færre menneskemængder. November til april, hvor temperaturerne ikke er helt så krydrede, er Miamis højsæson, så dem bør man undgå.

Paris

City of Light er en evig favorit blandt kulturelskende rejsende og har tiltrukket endnu en bølge af besøgende i løbet af de sidste par år, delvist takket være den store popularitet fra Netflix-hittet "Emily in Paris" og byens rolle som vært for sommer-OL i 2024.

Enhver, der har besøgt den franske hovedstad på det seneste, har sandsynligvis følt presset. Topattraktioner såsom Eiffeltårnet flyder over med turister, især i højsæsonerne forår og sommer. I juni 2022 annoncerede Louvre-museet, at det ville begrænse dagligt antal besøgende til 30.000.

Det kan være vanskelig at finde en plads i "foto-køen"

Sådanne tiltag er en del af en større plan, som den franske turistminister Olivia Grégoire annoncerede i juni 2023 for at bekæmpe overturisme i hele landet. 

Sådan undgår du folkemængderne: Paris vil være overfyldt i 2024 fra optakten til de olympiske lege, som starter den 26. juli. Men i ikke-olympiske tider kan rejsende drage fordel af lavsæsonen, som generelt løber fra november til marts (bortset fra mængden af ​​rejsende omkring jul).

Ud over Paris har frankofile masser af muligheder for at nyde den uforlignelige franske stemning uden at kæmpe mod hovedstadens turistskarer. Lyon kan prale af en dejlig bymidte hvor floderne Saône og Rhône mødes, en pulserende kunstscene, en lysfestival tilbage fra midten af ​​1850'erne, Frankrigs største bypark, et genialt udvalg af gode restauranter i alle prisklasser og ikke at forglemme; Les Halles de Lyon Paul Bocuse. 

Phuket

Thailands regering ophævede ikke Covid-19-reglerne før oktober 2022, men det tog ikke lang tid, før strandelskende besøgende strømmede i hobetal tilbage til Phuket, en ø-provins, der ligger ud for fastlandets kyst.

Ifølge en undersøgelse fra MoneyTransfers.com opnåede Phuket topplaceringen som verdens mest overfyldte destination i 2023, med hele 118 turister for hver lokale beboer. Den samme undersøgelse fandt også, at Pattaya og Krabi, også i Thailand, fulgte efter på anden- og tredjepladsen med henholdsvis 98,7 og 72,2 rejsende pr. lokal beboer.

En dag på stranden i højsæsonen i Phuket, er ikke hvad den har været.

På sociale medier beskriver mange besøgende Phuket som et af de mest geografisk betagende steder, de nogensinde har set - men bemærker også, at det er overfyldt og forurenet takket være masseturismen.

Sådan undgår du folkemængderne: Takket være sit tropiske monsunklima falder Phukets turistsæson - generelt fra november til april - sammen med mindre regnvejr. Rejsende, der besøger Phuket i monsunsæsonen, som generelt strækker sig fra maj til oktober, kan drage fordel af færre menneskemængder og lavere priser, men bør være forberedt på at kæmpe med noget vådt vejr.

Venedig

Fluorescerende grønt vand i dens Grand Canal, turister som opførrer sig dårligt og broer og pladser sprængfyldt med mennesker: Mens denne gamle italienske by har kæmpet med crowd control i nogen tid, så skabte overturisme flere overskrifter end nogensinde i 2023.

Myndighederne har været alt for langsomme med at udvikle konkrete planer for at løse problemerne. For adskillige år siden annoncerede embedsmænd en plan for en turistskat, der opkræves for dagsturister, men efter forskellige indvendinger og tilbageslag udgav de først for nylig gebyrplanen - og den træder først i kraft fra april 2024...

Planen skitserer et gebyr på 5 euro (ca. 38 kroner) for endagsrejsende, der er 15 år og ældre. Den vil gælde for turister, der ikke overnatter, og gebyret vil kun blive opkrævet på 29 dage i 2024, hvoraf de fleste falder i weekender og i højsæsonen fra april til juli. Gebyret vil gælde mellem klokken 8:30 og 16:00. som betragtes som den travleste del af dagen i Venedig – og besøgende uden for disse timer er undtaget.

Det kan være svært at finde plads i Venedig i højsæsonen

Hvor stor en effekt turistskatten vil have, er endnu uvist. Men indtil videre er Venedig og dets lagune sluppet for at blive tilføjet til UNESCOs verdensarv i fare-liste - en udeladelse, der kom som en overraskelse for mange under et septembermøde i FN-agenturet i Saudi-Arabien, men mange beslutninger overrasker ofte når oliepenge sætter ind..... Verdensarvskomiteen fastholdt dog ikke desto mindre, at Venedig stadig står over for store udfordringer og opfordrede Italien til at fortsætte med at beskytte det (nå for Søren). 

Sådan undgår du folkemængderne: November til marts kommer med kølige, men overkommelige temperaturer i Venedig - men betydeligt færre turister (med den bemærkelsesværdige undtagelse af Venedigs karneval, der løber fra den 3. til den 13. februar i 2024). Undgå gebyret for endagsrejsende - og få mere af byen for dig selv om aftenen og de tidlige morgener - ved at overnatte.

Turister, der ønsker at gøre deres del for at bevare Venedig, kan også overveje andre, mindre overfyldte europæiske destinationer, der kan prale af deres egne unikke vandveje. F.eks. Annecy, kendt som "Frankrigs Venedig", en by ved søen i de franske alper, som minder om et eventyr med muntre huse langs sit netværk af kanaler. Omkring en time uden for Berlin findes Spreewald, ofte omtalt som "Tysklands Venedig" grundet sine snoede kanaler gennem frodige grønne skove.