Hop ned til hovedindholdet

Destination: Europa

DE 9 TRIN

Nogle gange venter de bedste oplevelser, hvis man er indstillet på at tage en lidt umulig chance. Det er langt fra hver gang det lykkes, men det er sørme sjovt når man rammer rigtigt. 

Tekst & foto: Christian Adamsen

Var i Kroatien på en tidlig forårstur, som forløb ud over alle forventninger. Ankommer til en lille kystby med blot ét åbent hotel i udkanten af byen. Det var møg uinteressant.

Kører videre ind mod det lille fiskeleje og finder en kaffebar, som har åbent. Bestiller kaffe og spørger samtidigt de lokale om de kender nogle, som lejer lejligheder ud.

”Nej”, svarer de allesammen, ”Alt er lukket ned, sæsonen er endnu ikke begyndt”.

Sætter mig på en bænk overfor kaffebaren og nyder udsigten ud over havet, det stille liv og den gode kaffe. Tiden rinder langsomt ud, hvis vi skal have noget at bo i den aften, men lige dér, på den lille plads i Baska, kunne jeg ikke være mere ligeglad.

Efter en halv times tid kommer en yngre mand forbi og spørger om det er os, som leder efter en lejlighed. Jeg svarer bekræftende, og han forklarer, at han skam har en lejlighed til leje. Jeg spørger til, hvordan han havde hørt om os, og som jeg forstod det var det noget med en gammel skolekammerat, som kendte hans onkel og onklen havde ringet til hans far, som igen havde ringet til vores potentielle udlejer.

Lejligheden ligger lige rundt om hjørnet og vi begiver os af sted ad kringlede trapper. Han viser lejligheden frem, som er i fin stand uden  at være prangende, men frem for alt har hav udsigt og ligger 9 (ni) trin fra det smaragdgrønne hav.

Købmandsgenet eksploderer i mig, jeg vil leje lejligheden, men jeg vil ikke betale overpris. ”Hvad skal den koste?” spørger jeg henkastet med mit bedste pokerfjæs.

”Den koster 35 Euro pr. døgn” svarer han.

”Den snupper jeg”, ryger det ud af mig uden nogen form for forhandling.

Om jeg skal betale forud? ”Nej!”, svarer han. ”Vi ses når I kører videre, og så betaler du bare.”

Som sagt, så gjort. Efter 48 timer tæt på havet og de gode restauranter midt i idyllen, mødes vi, afregner og siger pænt tak for denne gang. 

Nogle gange venter de bedste oplevelser, hvis man er indstillet på at tage en lidt umulig chance. Det er langt fra hver gang man rammer rigtigt, men det er sørme sjovt når man gør. 

Baska

Baška er en landsby og en kommune beliggende på den sydøstlige del af øen Krk, i Primorje-Gorski Kotar, Kroatien.

Ifølge folketællingen i 2015 har kommunen en befolkning på 1.728, med 899 i selve Baška.