Hop ned til hovedindholdet

Destination: Oversøiske rejsemål

Australien

Australsk eventyr på fire hjul

Tekst og fotos: Andrew Marshall

Slå fartpiloten til, læg feel good-musik i højttalerne, sæt foden på speederen og mærk, hvor meget frihed, skønhed og plads, Australien har at byde på. Her er et bud på fire betagende ruter i det storslåede land.

Great Ocean Road: Australiens smukkeste kyststrækning (Victoria)

En af verdens mest inspirerende kyststrækninger ligger i den australske delstat Victoria: “Great Ocean Road” har hele pakken lige fra forblæste pragtlandskaber ved Victorias “Shipwreck Coast” over den frodigste regnskov til majestætiske eukalyptusskove. Den officielt 247 kilometer lange rute går fra Torquay til Warnambool, og selvom den kan aflægges på 1-2 dage, er der så meget at se og opleve, at man snarere bør sætte 5-6 dage af til turen med indkvartering undervejs.

Great Ocean Road er verdens længste krigsmindesmærke. Vejen, der kiler sig igennem områder med stejle klipper og fugtige regnskove, er dedikeret til de omkomne fra 1. verdenskrig og blev opført af hjemvendte soldater i årene 1918 – 1932. Titusinder års erosion som følge af bølgernes enorme kraft har skabt de mest formidable klippeformationer op langs hele kystlinjen: Eksempelvis ”The Blowhole”, The Arch”, ”London Bridge” og den berømteste af dem alle, ”The 12 Apostles”, der knejser som enestående bølgebrydende klippesøjler ude i vandet.

De imponerende kystskulpturer var ikke værdsatte af det 19. århundredes søfolk med kurs mod Melbournes havn. Og den dag i dag vidner flere end 100 skibsvrag langs kysten om, at det første syn, som mødte mange af datidens tilrejsende bosættere og guldjægere - også skulle blive det sidste.

Victoria Highway: Et spektakulært indblik i det gamle land (Northern Territory)

Rejsende, der kører mellem Kununurra i det vestlige Australien og Katherine i det nordlige territorium, bør ikke gå glip af chancen for at opleve denne lille veludviklede region på nærmere hold. Victoria Highway er rig på attraktioner og giver et lille indblik i ”Det vilde Vestens” gamle territorium.

The Roadhouse Pub og de kommercielle campingpladser ved Victoria River Crossing 194 kilometer sydvest for Katherine udgør en fremragende base for udforskning af den østlige del af regionen. Området har adskillige markerede vandreruter, som blandt andet belønner med den mest fantastiske panoramaudsigt over floden og kløften fra toppen af de stejle klippeskrænter. Den smukke hovedvej med udsigt til de karakteristiske, fascinerende og meget forskelligt-formede boab-træer fortsætter hele vejen til det lille bysamfund, Timber Creek. 

Også her er der masser at se og opleve. Fiskeri står højt på mange menneskers liste, og adskillige lystfiskere med store ambitioner prøver dagligt lykken for at se, om de kunne være heldige at fange en stor, flot Barramundi!

Det lokale museum er også et must-see. Og endelig er såvel flodturene som panoramaflyveturene, som følger Victoria River hele vejen til Timorhavet, en overvejelse værd.

Judbarra National Park (der tidligere hed Gregory National Park) grænser op til Victoria Highway omkring Victoria River Crossing og igen i nærheden af Timber Creek. Med sine 10.500 kvadratkilometer er Judbarra National Parl den næststørste nationalpark i Northern Territory (den største er nationalparken Kakadu). Området er et overflødighedshorn af vidunderlige campingpladser, fantastiske gåture og unikke indblik i regionens rigdom og oprindelige historie. Kun 3 kilometer øst for grænsen til Vestaustralien finder man endnu en af regionens største skatte: I nationalparken Keep River er der rig mulighed for at udforske bushen i de storslåede kløfter, og for at se de utallige eksempler på spektakulær aboriginal kunst, som præger områdets utallige klippehuler.

Nullarbors sletter: Den lange, lige vej (Vest- og Sydaustralien)

Australiens længste lige, fladeste vejstrækning betragtes ofte som en af kontinentets kedeligste. Men dette tilsyneladende ingenmandsland fortjener en nærmere undersøgelse; formet af verdens største kalksten er der nemlig tale om et område med bemærkelsesværdige overraskelser både over og under overfladen.

Verdens længste, lige motorvejsstrækning er på 90 kilometer og ligger mellem Balladonia og Caiguna. Det er også langs denne strækning, man eksempelvis støder på steder med dybe ”blæsehuller” i kalkstenen, hvorfra man kan mærke vinden stige til vejrs fra dybet, et fuglereservat ved Cocklebiddy, og ved Eucla - hvor motorvejen nærmer sig den australske bugt (Great Australian Bight) - ses resterne af den gamle by, som er opslugt af sandklitterne og tidens tand.

Navnet Nullarbor stammer fra de latinske ord, nulla og arbor, der betyder ”ingen træer”. På vej mod øst fra Norseman – på Eyre Highway – er det svært at se, hvor sletterne rent faktisk begynder. Den første overraskelse er rent faktisk, at der er så mange træer. Eukalyptus- og akacietræer står side om side langs størstedelen af vejen. Kort efter at have krydset grænsen til det sydlige Australien er der adskillige afkørsler til steder med den skønneste udsigt ud over verdens længste formation af havklipper. Her stopper Nullabor brat, og jordens overflade tager et 100 meters tigerspring ned til havet nedenfor. Som man nærmer sig Ceduna, tager landskabet en tydelig rustik, kuperet drejning, og følelsen af den perfekte afslutning på en mindeværdig rejse er komplet.

 

Flinders Highway: En rejse 100 millioner år tilbage i tiden (Queensland)

Den del af Queensland’s Flinders-vejen, som løber mellem Hughenden and Mount Isa, er kendt som Dinosaurruten med spor af 100 millioner års historie. Den røde jord omkring Hughenden er ligefrem berømt for sine talrige fossile fund såsom for eksempel den 14 meter høje reptilkæmpe, Muttaburrasuarus.

I Flinder’s Discovery Center, som ligger på hovedgaden i Hughendens, er udstillet en kopi af Muttaburrasaurus-skelettet sammensat af to fossiler, som er fundet i området.

I byen Richmond er der ligeledes mulighed for at vende et enestående blik mod fortiden, når man ser den fabelagtige udstilling af fossile knogler på Kronosaurus Korner – Australiens førende marinefossile museum.

Kort efter Hughenden breder sig fra en sidevej en kløft af enorme proportioner. Det er Porcupine Gorge, også kendt som “Australiens Lille Grand Canyon”, og det sted er så absolut en omvej værd. Bjergkløften æder sig det meste af vejen gennem fejende sletter, men når den nærmer sig Cloncurry, hvor den flyder sammen med Barkly Highway, brydes den uafbrudte linje i horisonten af klippefremspring og græsbeklædte bjergsider.

Når man ankommer i Mount Isa, er man nået til byen, som kan bryste sig af at være verdens største enkeltmineproducent af bly og sølv, ligesom også kobber og zink spiller en vigtig rolle. Rundture i den øvre del af minerne er populære, men det er mineturene under jorden, som for alvor stjæler rampelyset, og her skal man sørge for at have reservation i god tid!