Royal Monceau er meget mere end et hotel. Det er også en boghandel, et kunstgalleri, en konceptbutik, en biograf og et spa.
Af Pernille le Marc, foto PR
Royal Monceau, et luksushotel beliggende på Avenue Hoche i hjertet af Paris, slog for første gang dørene op i 1928 og blev hurtigt et populært trækplaster for kunstnere, kendisser og intellektuelle så som Walt Disney, Coco Chanel, Joséphine Baker, Madonna, Michael Jackson og Robert De Niro. Under Anden Verdenskrig opholdt sågar general Dwight Eisenhower og marskal Bernard Montgomery sig på hotellet over en længere periode.
I 2008 lukkede hotellet ned for at undergå en to års totalrenovering og om dekorering ledt an af stjernedesigneren, Philippe Starck. Blot tre år efter genåbningen, opnåede Royal Monceau titlen ’palads’ og blev dermed den sjette af slagsen i den franske hovedstad og den 13. af slagsen i hele Frankrig.
Paladset rummer i dag 149 værelser og suiter, herunder blandt andet Penthouse Suiten, Royal Monceau Suiten og Præsident Suiten. Et gennemsnitsværelse optager 36 kvadratmeter, mens suiterne går fra 55 til 360 kvadratmeter.
Indimellem har gæsterne desuden muligheden for at opleve Louis XIII-suiten, som installeres midlertidigt på paladset. Det er et koncept, der rejser verden rundt, og som efter New York og London også kommer til Paris, hvor det tager plads på Royal Monceau. Når man tjekker ind i denne suite rulles et luksusprogram på 24 timer ud. Det indeholder blandt andet privatsmagning af den dyre LOUIS XIII-cognac som er fremstillet i 1874. Hver flaske indeholder frugten af fire generationers arbejde over et helt århundrede. Dernæst følger en middag i paladsets japanske restaurant Matsuhisa, en overnatning i suiten og næste dag en sejltur på Seinen for at opleve hovedstadens storslåede monumenter på tæt hold.
GODT MODTAGET
Vi, en familie på to voksne og to børn, har bestilt en overnatning i den såkaldte Prestige Suite, som strækker sig over 115 kvadratmeter. Det første, vi træder ind i, da vi slår døren op lørdag eftermiddag, er en stor hall, som giver adgang til garderoben, til et gæstetoilet og et tekøkken med køleskab, mikroovn, håndvask, kaffemaskine og elkedel. Fra entreen er der ligeledes adgang ind til stuen, som er så stor, at den rummer et sofaarrangement til at slænge sig i, et andet sofaarrangement til at nyde eftermiddagskaffen, et musikhjørne med lænestol og guitar, en arbejdsplads med skrivebord og drejestol samt hele to fjersyn integreret i to meter høje spejle. Fra stuen træder man ind i soveværelset, hvor et tredje fjernsyn gemmer sig bag et nyt spejl placeret lige ud for den høje king size-seng. Herfra går man videre ud på badeværelset, som er intet mindre end imponerende: det er beklædt med spejle på alle vægge og rummer et badekar, et brusebad med indbygget Hammam, et toilet med varme i sædet samt et enormt walk in closet med plads til at hænge alle herrens jakkesæt og alle fruens fine kjoler.
Inkluderet i suiten er en gratis køretur i Paris’ gader med privatchauffør og frit valg mellem Jaguar og Range Rover. Selvom det er tillokkende, så vælger vi i stedet at blive inden døre og nyde vores suite, som overgår alt, hvad vi hidtil har set. For at gøre vores ophold i suiten ekstra bekvemmeligt, har personalet forsynet os med en iskold flaske Veuve Clicquot, et indbydende kagefad med chokolade lavet af husets chokolademester, Pierre Hermé, samt en farverig frugtkurv fyldt med eksotiske frugter. På stuebordet ligger dagens avis samt et udvalg af internationale magasiner såsom Vogue og Wallpaper, ud fra højttaleren strømmer blide jazztoner, og i fjernsynet kører en tegnefilm, som øjeblikkeligt fanger børnenes interesse. Så mens de små er lænket til skærmen, skyder vi proppen af champagneflasken, læner os tilbage og nyder øjeblikket.
KUNST I ALLE AFKROGE
Efter et par afslappende timer i suiten er vi dejligt afspændte og beslutter at gå en tur på paladset. Hver en afkrog, ned ad gangene, i trapperne, i elevatoren og i lobbyen, er en fryd for øjet, for Philippe Starck har tænkt over hver en detalje, leget med farverne og kombineret materialerne i et vellykket og moderne miks. For eksempel er fumoiret (et rygerum) udført i rødt læder på møbler og vægge og med rødlakerede lysekroner hængende fra loftet. Trappeopgangene er beklædt med spejle på væggene, hvilket skaber en interessant optisk effekt af uendelighed, mens væggene i restauranten, Il Carpaccio, er beklædt med fine muslingeskaller i forskellige nuancer, som danner flotte motiver.
Mens vi bevæger os rundt på paladset, slår vi hurtigt fast, at kunst er et allestedsnærværende element på Royal Monceau. Ikke mindst i form af de mange originale kunstværker, der hænger på væggene, og som er signeret Rosson Crow, Joana Vasconcelos, Thierry Dreyfus, og Harry Gruyaert. Derudover rummer palads et boghandlen, La Librairie des Arts, der har spe cialiseret sig i coffee table books med flotte billeder af arkitektur, design og mode. Den luksuriøse konceptbutik, L’Eclaireur, har ligeledes installeret sig på palads et og sælger alt lige fra Fornasetti-duftlys til Celine -tasker. I galleriet, Art District, udstilles kunstnere som den engelske fotograf Simon Procter, der blandt andet er kendt for at have foreviget modeshows af mastodonter som Chanel, Dior, Givenchy og Prada. Og i biografen, Cinéma Katara, vises hver søndag klassikere som Pulp Fiction og Pianisten.
EN BRUNCH I VERDENSKLASSE
Om aftenen, da børnene er lagt i seng, og mens de overvåges af barnepigen, tripper vi to voksne ned i stueetagen til den japanske restaurant, Matsuhisa, som ligger side om side med den italienske Michelin-restaurant, Il Carpaccio. Hvor Il Carpaccio er mere formel og afdæmpet, er Matsuhisa fuld af liv og glade dage. Vi imødekommes af en ung energisk tjener, som fører os hen til vores bord. Musikken er upbeatet, og klientellet er ungt og trendy, og overvejende parisisk. For selvom gæster fra lande som USA og Japan hver dag tjekker ind på paladset, så er Royal Monceau også et yndet udflugtsmål for parisere, der har lyst til at tilbringe weekenden i luksuriøse rammer. Paladsets restauranter trækker ligeledes mange parisere til om aftenen og især Matsuhisa har opnået status blandt hovedstadens indbyggere som et populært gå-i-byen-sted. For at opleve alt, hvad den japanske restaurant har at byde på, vælger vi menuen Omakase Sharing Style, som tager os på en opdagelsesrejse gennem det japanske køkken. Vi får lov at smage alt fra tun og kulmule til oksekød tilberedt i delikate saucer og med al dente grøntsager som akkompagnement. Hvad der ligger på tallerkenerne afhænger helt af vores ønsker, så tjeneren er god til at spørge ind og udvælge retter, der matcher vores smag.
Menuen er i topklasse, og vores smagsløg har en fest. Men det største gastronomiske hit på Royal Monceau er nok weekendbrunchen, som inden for de seneste år er løbet af sted med titler som ’Verdens Bedste Brunch’ og ’Bedste Morgenmad på et Europæisk Hotel’. Brunchen finder sted i restauranten, La Cuisine, hvor man for 89 euro pr. person kan mæske sig i alt lige fra norsk gravadlaks til indiske kødboller. Især mange parisiske børnefamilier holder af at spise brunch på paladset, fordi brunchen i weekenden kobles op på et børneatelier, der ruller sig ud i et tilstødende lokale. Når børnene har spist op, kan de således parkeres i atelieret hos Macha, flersproget underviser i billedkunst, som hjælper børnene med at farvelægge alt lige fra abstrakte Picasso - motiver til små Rodin-skulpturer.
GODT FOR KROP OG SJÆL
Søndag morgen inden vi skal tjekke ud, glider vi alle fire i vores vattede tøfler og tunge morgenkåber og tripper ned til paladsets 1.500 kvadratmeter store spa, My Blend Clarins. Hele spaområdet er skabt af Philippe Starck og er udført i hvidt og sølv med spejle fra gulv til loft. De traditionelle liggestole i plastik er blevet udskiftet med fem store sofaer proppet med puder, og hver især brede nok til, at op til fire personer kan slænge sig i dem. Den 23 meter lange pool er opvarmet til 29 grader, og det er her, den tidligere præsident Nicolas Sarkozy laver sin ugentlige svømmetræning.
For livsnyderne har spaen i år lanceret det nye koncept sprunch, som mikser spa og brunch. For 300 euro får man adgang til hele spaområdet og alt, hvad det omfatter af pool, fitness, hammam og sauna. Man får ligeledes ret til en 60 minutters ansigtsbehandling af en af spaens dygtige behandlere, efterfulgt af brunch i restaurant La Cuisine. Vi når blot at dyppe os i vandet, tage et par sløve svømmetag, slænge os en smule ved kanten af poolen, inden vi skal op og pakke vores kuffert og tjekke ud. Men selvom vores ophold har været kort, så har vi haft rig mulighed for at koble af, og det er med lettet sind og afslappede kroppe, at vi forlader det betagende palads i håbet om at kunne vende tilbage en dag.