Kæmpehoveder og næsebjørne i Mexico
Tekst & foto af Anders Stoustrup
Længe før mayaerne, aztekerne og de mange andre store civilisationer i Mellemamerika opstod, blomstrede olmek-kulturen i det sydlige Mexico. Særlig kendt er olmek-folkets mystiske kæmpehoveder i sten, der kan opleves i parken Parque-Museo La Venta midt i den mexicanske storby Villahermosa.
Ikke mange rejsende finder vej hertil. Men de få der gør, bliver belønnet med kulturminder i verdensklasse i smukke omgivelser samt mødet med de mange vildtlevende næsebjørne, der piler rundt mellem parkens træer.
Trods olmek-kulturens kæmpehoveder er berømte, ved man kun lidt om det folk, der lavede dem. Olmek-kulturen opstod for omkring 3.500 år siden, og da den var på sit højeste, dominerede den et stort område fra det sydlige Mexico helt ned til nutidens El Salvador. De grundlagde permanente byer, byggede templer og lagde kimen til blandt andet mayaernes skriftsprog, boldspil og kalender. Men fra omkring 800 f.Kr. bliver kulturen svækket, og over de følgende århundreder forsvinder olmek-kulturen langsomt. Hvorfor det går sådan, ved man stadig ikke med sikkerhed.
Blandt de vigtigste levn fra olmek-perioden er ruinbyen La Venta i det sydlige Mexico. Men op gennem 1950erne begyndte petroleumudvinding at true den gamle by. Derfor valgte man i 1958 at flytte de vigtigste kunstværker fra La Venta til parken i Villahermosa, der blev forvandlet til et stort udendørs museum. Blandt de mange skatte var gravmæler, steler, stenmasker, statuer og fire kæmpehoveder, der siden har stået til skue langs parkens stier.
I alt 17 kæmpehoveder fra olmek-perioden er fundet indtil nu, hvoraf det største er 3,4 meter højt. Ikke to hoveder er ens, men alle bærer de den karakteristiske hjelm, der har fået nogle forskere til at foreslå, at de forestiller boldspillere. I dag mener man dog, at hovederne er portrætter af olmek-herskere. Det har krævet en stor arbejdsstyrke at flytte samt udhugge så store statuer, og det havde sandsynligvis kun herskerne magt til.
Således er olmek-kulturen stadig fyldt med mysterier. Men et besøg i Parque-Museo La Venta giver et flygtigt blik tilbage til den gamle civilisation, der skabte grundlaget for de senere og mere kendte civilisationer, der skulle komme til at følge i deres fodspor.