Mens protester mod masseturismen raser på naboøerne, har El Hierro – den vildeste og mest vestlige af De Kanariske Øer – stille og roligt valgt at gøre tingene meget anderledes.
Tekst: Christian Adamsen
El Hierro, en hjerteformet klippeformation ud for Afrikas vestkyst, er den yngste, vestligste og næstmindste af De Kanariske Øer. Øen dukkede op fra Atlanterhavet for omkring 1,2 millioner år siden efter årtusinder med voldsomme undersøiske vulkanudbrud, hvilket skabte et vildt landskab af frugtbare dale, der giver efter for stedsegrønne skove, skyhøje klipper, vulkanske kegler og månelignende dårlige områder.
Her gør man tingene anderledes
Men det, der er særligt karakteristisk ved denne lille ø, er, at El Hierro i et år, hvor protesterne har raset mod masseturismen på naboøerne og andre regioner i Spanien, har valgt at gøre tingene meget anderledes.
El Hierros befolkning ligger omkring 11.000 indbyggere, og dens dramatiske topografi egner sig ikke til vidtstrakte feriesteder eller skyskrabere. Derudover har øen ingen direkte fly uden for øgruppen, hvilket betyder, at den kun modtager en håndfuld besøgende sammenlignet med sine naboer –20.300 besøgende i 2023 (cirka 55 om dagen), mens Tenerife, den største Kanariske Ø, havde mere end 6,57 millioner (cirka 18.000 om dagen).
Bæredygtig udviklingsplan siden 1997
El Hierros mål var altid at øge antallet af besøgende gradvist. Den visionære ø har allerede siden 1997 forpligtet sig til en vidtrækkende bæredygtig udviklingsplan, herunder oprettelse af museer og besøgscentre (der er syv nu), der fremmer dens kultur og traditioner, med fokus på aktiviteter med begrænset miljøpåvirkning og forbedring af øens infrastruktur samtidig med at naturen blev bevaret (den fik først sin første asfalterede vej i 1962, og der er kun ét lyskryds).
Vi foretrækker at bevare vores kultur
"Vi ønsker at øge turismen og fortsætte med at forbedre øens levestandard, men ikke på bekostning af beboernes livskvalitet eller øens naturressourcer," siger Davinia Suárez Armas, øens direktør for turisme og transport. "Vi foretrækker at bevare vores kultur og dele vores rolige livsstil med de besøgende."
Et stort biosfærereservat
Landskabet her skifter lige så hurtigt som vejret; du kan rejse fra den solbeskinnede sydkyst gennem golde vulkanske områder og solplettet skov og ankomme til dens lille tågeindhyllede bjerghovedstad, Valverde, på mindre end en time. Øen har et væld af mikroklimaer samt mere end 100 endemiske arter af flora og fauna, inklusive den kritisk truede kæmpeøgle El Hierro, hvilket førte til, at Unesco erklærede hele øen og et stort område af dens farvande for et biosfærereservat i 2000 og en Geopark i 2014.
Kilde: BBCFotos: El Hieros turistbureau