Dearborn, Michigan, USA
Beliggende lige uden for Detroit tilbyder Dearborn en unik mulighed for at spise sig gennem Mellemøsten, mens man udforsker, hvordan arabiske amerikanere har været med til at forme USA.
Tekst af Christian Adamsen
I 2023 blev Dearborn den første by med arabisk flertal i USA. Byen med 110.000 indbyggere er hjemsted for både Arab American National Museum og den største moske i Nordamerika. Det er en af de få amerikanske byer, hvis borgmester er både muslim og af arabisk herkomst, den første amerikanske by, der gjorde Eid til en betalt ferie for byens ansatte og et af kun en håndfuld steder i landet, hvor den islamiske adhan (opfordring til bøn) er tilladt at blive udsendt fra en moskés højttalere.
Det er som de lokale omtaler byen: "Fædrelandet væk fra moderlandet".
Starten
Det hele startede, som så meget andet i USA, med bilindustrien.
Da Ford skabte sine berømte Model T i 1908, havde han brug for folk til at bygge dem. Mange folk.
Industrimanden, der ellers var kendt for sin racistiske ansættelsespolitik over for afroamerikanere og antisemitisme over for jøder, kiggede mod Detroit-områdets nyligt ankomne mellemøstlige immigranter, som søgte arbejde. Der var en kolossal tilstrømning af arbejdere fra områder, der nu er dækket af Libanon, Syrien, Irak, Yemen og de palæstinensiske områder, til Detroit på jagt efter disse højtlønnede job.
Ford betalte $5 om dagen, hvilket var en god løn dengang (gennemsnitslønnen lå på $2,2 om dagen), og det udløste en bølge af tilflytning fra Mellemøsten.
I begyndelsen af 1920'erne var størstedelen af arbejderne på Fords Model T samlebånd af arabisk afstamning. Da Ford flyttede til Dearborn, fulgte mange af hans medarbejdere med. Det forvandlede ikke kun byen fra en søvnig landsby med 2.400 indbyggere, men Dearborn blev også hovedkvarteret for verdens største bil fabrik. Det banede også vejen for, at Dearborn blev hjemsted for den største koncentration af arabiske amerikanere i USA. Ifølge folketællingen fra 2020 har 54,5% af byens næsten 110.000 indbyggere mellemøstlige eller nordafrikanske aner.
Gastronomien
I dag opleves Dearborns stærke arabisk-amerikanske tilstedeværelse stærkest i dens gastronomi, hvor kulinariske feinschmekere strømmer til de mange mellemøstlige dagligvarebutikker, caféer og restauranter, fra hele Midtvesten.
Vi foreslår:
Saab AlTayeb, et populært sted, der serverer hjemmelavede libanesiske morgenmadsprodukter såsom ful (friskkogte favabønner og kikærter); hummus toppet med dit valg af hakket oksekød eller oksekød; fatteh tahini (kikærter toppet med hvidløgyoghurt, tahini, stegt pita og ristede mandler og cashewnødder) serveret med oksekød; og andre hjertelige favoritter.
Der er masser af shawarmaer i Dearborn, men kyllingeshawarmaen på franskbrød hos Tuhama's i det østlige Dearborn, bør man prøve.
Shatila Bakery er berømt for sin baklava – en Bon Appetit-skribent erklærede engang, at det var den bedste baklava, hun nogensinde havde smagt – vi anbefaler også deres pistacie- og ashta-is.
Til aftensmad foreslår vi Butcher's Grille, et afslappet steakhouse, der sætter et moderne spin på traditionel mellemøstlig mad. Hummusen er virkelig god.
Oplevelser
Når du ikke spiser dig igennem Dearborns mellemøstlige kultur, er der meget at se og opleve.
I 2005 åbnede Islamic Center of America en 120.000 kvadratmeter stor moské på Ford Road, kun to miles fra Ford Motor Companys hovedkvarter. Ud over at være den største moske i Nordamerika, er det også den ældste shia-moske i USA, med plads til 1.000 mennesker ved bøn. De byder folk af alle trosretninger velkommen, og turister kan gå rundt og beundre moskeens gyldne kupler, svævende minareter og den udsmykkede islamiske kalligrafi.
I Dearborns sydlige ende er American Moslem Society også åben for alle og tilbyder rundvisninger. Bygget i 1937 og udvidet gennem årene til at omfatte et auditorium, med gæsteforelæsere i weekenden, var det den første moske i USA, der fik lov til at transmittere adhan gennem en højttaler.
Det er der måske nogen der kan lære lidt af.